Otroška usta

Dobro razmislite, zakaj ima vaš otrok neprijeten zadah iz ust. (Foto: Profimedia)

►Nekateri otroci so občutljivi, njihov zadah spominja na vonj gnilih jabolk, česna, pokvarjenega masla, začimb ipd. Čez dan se le-ta spreminja, lahko se pojavi le ob zbujanju, pri nekaterih starejših otrocih pa potem, ko so jedli pečen krompirček ali čokolado.

►Neprijeten zadah se pojavi tudi ob povišani telesni temperaturi, slabem apetitu, bruhanju ali driski.

►Na zadah vpliva tudi hrana, ki jo otrok je. Če je jedel surovo čebulo ali česen ter začinjeno hrano, se bo to odražalo v njihovem zadahu.

►Zadah je močan predvsem zjutraj, takoj potem, ko se otrok zbudi, čez dan pa izgine. Vzrok se skriva v zmanjšanem nastanku sline ponoči. Če bo otrok spil kozarec vode ali si umil zobke, se bo njegov zadah spremenil.

►Seveda na zadah vpliva tudi zdravost mlečnih zob in kasneje stalnih. Poskrbite, da otrok iz stekleničke ponoči ne bo pil čaja, sladkih pijač, če že mora, naj ima na voljo le vodo. Poskušajte, da otrok odrašča brez dude in sesanja palca, tako bodo njegovi mlečni zobje zdravi, v pravilnem položaju in s tem bodo ugodno vplivali na razvoj stalnih zob.

►Če otrok ne skrbi za higieno ust, še posebej v obdobju, ko uporablja dudo ali zobni aparat, se prav tako razvije neprijeten zadah.