Klofuta

Kaj pa vi? Ste med tistimi starši, ki tepejo svoje otroke? (Foto: Profimedia)

Strokovnjaki z vseučilišča Southern Methodist v Dallasu so namestili kamere v 33 različnih domov. Po poročanju Heath Day so v šestih dneh starši udarili otroke kar 41-krat. To se je zgodilo v 15 različnih družinah. V 75 odstotkov primerov so se otroci po 10 minutah začeli vesti tako, kot so se pred tepežem.

Strokovnjaki so ugotovili, da se otrokovi možgani intenzivno razvijajo do tretjega leta, zato je takrat zelo pomembna starševska vloga. Kljub temu da ste vpeti v temo življenja, službene obveznosti, si vsak dan vzemite čas za otroke, saj boste tako dobro vplivali na njihov razvoj.

Vodja študije dr. George Holden pravi, da je raziskovanje pokazalo, da starši, ki pogosto kričijo, pogosteje tudi tepejo otroke. ''Starši otroke tepejo zaradi nepomembnih napak, nekatere mama počnejo to pogosteje, kot so priznale v vprašalniku. Snemanje nam je dalo informacije, ki jih nikoli ne bi dobili z vprašalnikom.''

''Šeškanje in klofute ne delujejo. Še več, lahko botrujejo različnim težavam, kot so agresivnost, tesnoba in depresija.'' Že predhodne študije so razkrile, da udarjanje otrok vodi k njihovi večji agresivnosti in neprimernemu vedenju. Ena izmed njih je dokazala, da je več možnosti, da bodo otroci, ki so jih starši tepli, v šoli bolj agresivni, pogosto pa bodo tudi kršili pravila.

Obstaja devet načinov, kako uničujete lastnega otroka.