Spanje

Prisluhnite otroku, kdaj je utrujen. Ne silite ga, da gre spat ob določeni uri, če nikakor ne more zaspati. (Foto: Profimedia)


Ameriški raziskovalci so spoznali, da otroci ne morejo spati zato, ker gredo prezgodaj v posteljo oz. preden je njihova biološka ura naravnana za spanec. Staršem je seveda super, ker imajo potem zvečer več časa, toda otroci se lahko ure in ure premetavajo po postelji, dokler ne zaprejo oči, pravzaprav postanejo še manj zaspani.

V časopisu Mind, Brain and Education navajajo, da je spanje povezano z rastjo melatonina, hormona, ki sodeluje pri ciklu spanje – budnost. Na njegovo pravo raven vpliva količina svetlobe, obenem pa tudi otrokova fizična pripravljenost za spanje. Težko je določiti uro, kdaj naj bi šli otroci v posteljo, to je odvisno od posameznika.

V raziskovanje so vključili 14 otrok, starih od 30 do 36 mesecev, spremljali pa so jih šest noči. Merili so jim količino melatonina v različnih obdobjih pred spanjem, zabeležili so tudi, kako dolgo so potrebovali, da so zaspali ter kakšno je bilo njihovo vedenje.

Približno pri večini je melatonin narasel okrog 19.40 in če so starši počakali še pol ure, preden so dali otroka spat, je ta zaspal v manj kot 30 minutah. Seveda pa je pri nekaterih otrocih melatonin zrasel kasneje in če so jih starši pospremili k spancu takrat, so potrebovali dlje časa, da so zaspali, večkrat so tudi vstali in bili so zelo razdražljivi.

Kljub temu so prav tako zabeležili, da so otroci hitreje zaspali, če so bili bolj utrujeni.