Vrtec

(Foto: Thinkstock)

Uvajanje v vrtec je lahko za vas in vašega otroka zelo zabavno obdobje, po drugi strani pa zelo boleče, seveda pa bo za oba nova izkušnja.

Če je vaš malček družaben, potem mu bo igralnica, polna otrok, zanimiva in bo v njem izzvala radost. Če pa je tih in se drži raje zase, mu bo težko, ko ga boste pustili pri osebi, ki jo ne pozna in bo krčevito jokal in vas prosil, da ga vzamete s sabo v službo.

Če ne želite, da se zgodi ta scenarij, odpeljite otroka v vrtec že nekaj dni prej, preden začnete z uvajanjem. Naj spozna vzgojiteljico in otroke, ostanite prvih nekaj dni z njim v igralnici. Najprej ga pustite tam le za nekaj ur – do spanja, nato pa svojo odsotnost podaljšujte. Sprijaznite se, da bo nekaj časa jokal, saj je bil do sedaj ves čas z vami. Brez skrbi, navadil se bo na spremembo.

Ker želite, da vrtec poveže z ugodnimi občutki, naj od doma vzame s sabo predmet, ki ga ima izjemno rad. To je lahko odejica, plišasta igračka, figurica, knjiga … Otrok vas bo na vratih poskušal zadržati, toda ne dovolite mu, da v vas vzbudi občutek krivde, zato se ne zadržujte predolgo.

Nikakor ne prihajajte ponj predčasno. Otrok se bo po prvih jutranjih solzah pomiril in se bo sprijaznil s svojo malo neodvisno vlogo. Začel bo tkati prava prijateljstva.