Otrok

(Foto: Thinkstock)

Otroci opravljajo gospodinjska dela

Otroci se morajo naučiti opravljati gospodinjska dela, da je recimo pomivanje posode dobrobit za družino. Otroci, ki vse to počnejo, kasneje znajo sodelovati s sodelavci, pokažejo več empatije, vedo, kako se je treba boriti in sposobni so prevzeti naloge neodvisno od drugih.

Učijo se socialnih veščin

Socialno kompetentni otroci sodelujejo s sovrstniki brez pogovora, jim pomagajo, razumejo tuja čustva in rešujejo težave sami. Takšni otroci kasneje končajo fakulteto in dobijo službo pred 25. letom. Starši morajo pomagati otrokom, da se razvijejo v socialno in čustveno bitje.

O težavah se pogovorijo

Ko je otrok soočen s konfliktom, če ima podporo in zna razviti pravilna čustva, se bo naučil boljše komunikacije in sodelovanja. To ima velik vpliv na uspeh v šoli. Če so otroci prisotni pri prepiru in vidijo, da starši vse dobro rešijo, bodo srečnejši. Če so pa pogosto izpostavljeni destruktivnim konfliktom, to lahko vodi v zaskrbljenost, anksioznost, bes in utrujenost.

Manj stresa

Raziskovalci so ugotovili, da če mama preživi več časa z otrokom, starim od tri do 11 let, to nima velikega vpliva na uspeh. Nasprotno, mamin stres, kako uskladiti službene obveznosti s prostim časom za otroka, lahko slabo vpliva na najmlajše. Če ste vi srečni, bo tudi vaš otrok srečen.