Rolka

Pri rolkanju naj bi se otrok naučil poganjati z obema nogama enako. (Foto: iStockphoto)


Rolka ali wave board?

Otrok, ki ima starejšega brata ali sestro, dobro ve, kaj je to rolka. Tudi sam se želi zapeljati z njo po igrišču in prijateljem pokazati, da obvlada rolkarske trike. Rolke in wave bordi so bili najprej na prodajnih policah le v tujini, z leti pa je rolkanje postalo pravi hit tudi v Sloveniji.

Najbolj so zadnja leta otroci navdušeni nad barvnimi wave boardi, katerih nosilnost je 90 kg. Marsikateri ima na koleščkih utripajoče se lučke, kar otroke še bolj pritegne. Postali so prava senzacija, saj jih lahko obračajo kar za 360 stopinj.

Kdaj je čas za rolkanje?

Toda staršem se poraja vprašanje, kdaj je pravi čas, da se otrok postavi na rolko ali wave board in začne loviti ravnotežje ter tako poganjati. Odgovor nam je pomagala poiskati Špela Jazbec Gorenc, fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave: ''V nižjih razredih osnovne šole so otroci že dovolj stabilni in gibalno sposobni, tudi za uporabo omenjenih rolk. Odvisno je tudi od vsakega posameznika, kako sposoben je. Običajno otrok, ki se ne čuti sposobnega oziroma dovolj gibalno sposobnega, take vrste športne aktivnosti niti ne pritegnejo. Če pa je, potem ni razloga, da ne bi uporabljal rolke ali wave boarda, še posebej, če si to želi.''

Poudarja pa, kot pri skiroju, je tudi pri rolkanju zaželeno poganjanje z obema nogama enako, še posebej, če ima otrok težave z asimetrijo.

Rolka

Pri rolkanju otrok prav tako potrebuje čelado in ščitnike. (Foto: iStockphoto)

Varnost na prvem mestu!

Špela Jazbec Gorenc poudarja, da mora biti varnost na prvem mestu. Varnostna čelada in ščitniki vsekakor spadajo k potrebni opremi.

Z otrokom se morate pred rolkanjem resno pogovoriti. Na rolki ali wave bordu je vedno lahko ena oseba, ki je seveda primerno obuta; nikoli naj ne vozijo v spolzkih natikačih.

Otrok mora vedno rolkati na ravni betonski površini, ne na cesti, ledu, po dežju, stopnicah, ob vodi!

Vaša naloga pa je, da večkrat preverite, ali je rolka v brezhibnem stanju.