Kahlica

(Foto: Thinkstock)

Večkrat dnevno na kahlico

Nastopil je čas, da se vaš otrok znebi plenic za vselej. To ne pomeni, da ga boste ure in ure trenirali. Dovolite mu običajno rutino: igranje, gledanje televizije, spanje, obedovanje, pitje … Vendar ga vsakih 15 minut postavite na kahlico. Nato nadaljujte z ostalimi opravili, zatem ko mu daste plenico nazaj gor. Ko pridete iz službe, ga takoj postavite na kahlico.

Tretji dan popolnoma koristite le kahlico. Če greste od doma, s sabo vzemite kahlico ali pojdite le tja, kjer veste, da je stranišče.

Brez oblačil

Če je dovolj toplo v stanovanju, naj bo otrok brez hlač. Če nima pleničk na sebi, vam bo dal znak, da mora na malo ali veliko potrebo. Takrat izkoristite priložnost in ga posedite na kahlico. Potem, ko lula ali kaka v kahlico, skupaj z otrokom poglejta, kako je lužica ali kakec videti. Skupaj to iztresite v straniščno školjko, otrok naj potegne vodo. Kahlica naj bo blizu stranišča, zato da otrok vse to hitro povezuje.

Nagrajevanje

Za uporabo kahlice lahko nagrajujete z nalepkami ali 'smajliji'. Lahko mu tudi naredite njegovo priljubljeno jed. Ni nujno, da je za uspeh nagrajen z igračo.

Pohvala

Vsakič, ko otrok lula v kahlico, ga pohvalite. Sorodnike, vzgojitelje, prosite, da storijo prav tako. Ne pretiravajte s kritiko, če se pripeti nezgoda, tudi to je v redu kdaj pa kdaj.

Obvestite vzgojiteljico

Vzgojiteljice opozorite, da se otrok odvaja od plenic po tej metodi. Tako ga bodo tudi one večkrat poslale na stranišče. Lahko tudi preverite, ali otrok sam pravilno uporablja stranišče v vrtcu.

Kahlica tudi na potovanju

Kahlico imejte s sabo tudi na pot. Seveda obstajajo tudi nastavki za straniščno školjko, če je otrok prisiljen iti na javno stranišče. S sabo imejte toaletni papir, vlažilne robčke in rezervna oblačila, če pride do nezgode.

Manj tekočine pred spanjem

Eno uro pred spanjem poskušajte omejiti otroku vnos tekočine. Postrezite otroku večerjo kasneje, da ne bo mel potrebe po jedači in pijači tik pred spanjem in da se bo zbudil suh.

Kahlica - stranišče

(Foto: iStockphoto)