Sestrica in bratec

(Foto: Profimedia)

Mlajši otrok ima večjo empatijo

Strokovnjaki so ugotovili, da ima mlajši otrok v družini večjo potrebo, da se poveže in zgradi odnos z drugimi. Starejši otrok je dominantnejši in ima več izkušenj, zato ima življenjsko prednost pred drugim otrokom.

Po drugi strani je mlajši otrok fizično šibkejši, zato razvije drugačne sposobnosti, da ga v družini opazijo. Mlajši izkoristi sposobnost prilagajanja, poistovetenja z drugimi in tudi manipulacije, da dobi, kar želi.

Mlajši otrok je individualist

Ker je prišel zadnji na svet, ima večjo željo po tem, da zgradi svojo individualnost in da se razlikuje od starejšega brata ali sestre.

Strokovnjaki pojasnjujejo, da gre za podzavest, v kateri želi otrok pritegniti več pozornosti, ki je bila do zdaj usmerjena na prvorojenca.

Mlajši večkrat zboli

Ko starejši v vrtcu 'pobere' vse bolezni, bo sčasoma postal odpornejši, mlajši pa bo vse to 'pobral' od starejšega brata ali sestre. Tako mlajši prej razvije in okrepi obrambni sistem, zato bo ob obiskovanju vrtca in v šoli odpornejši.

Mlajši hitro podležejo slabim navadam

Mlajši otroci vse vpijajo kot gobe, kar naredi starejši brat ali sestra. Zelo pogosto oponašajo druge, še posebej pri slabih stvareh.

Če bo starejši kadil, so štirikrat večje možnosti, da bo kadil tudi mlajši.