Pravila, ki jih otroci lahko kršijo

Ne razmetavaj!

Razmetavanje in otrok je en in isti pojem. Mogoče bo vaša hčerka razmetala vsa vaša ličila, dovolite ji, ne da se pri tem jezite. Mogoče bo nekega dne prav zaradi tega slavna in bo ličila zvezdnice.

Poskušajte le omejiti prostor, kjer bo otrok ustvarjalen, kreativen, ne govorite ves čas, naj pospravlja za sabo.

Madeži

(Foto: Thinkstock)

Sleci to!

Ko je otrok majhen, mama izbira oblačila zanj, toda z leti začne razvijati svoj okus. Včasih pa si želi sredi poletja obleči kostum za pusta, nič hudega. Obožuje en pulover in bi ga nosil več dni zaporedoma? Seveda mu to lahko dovolite, ker bo začutil, da ima svobodo pri odločanju. Počutil se bo samozavestno in neodvisno, vi pa se boste njegovim norim kombinacijam lahko nasmejali.

Ne skači po sedežni!

Mehka postelja ali sedežna je lahko odličen trampolin, ko zunaj dežuje. Seveda si nikakor ne želite, da ves čas skače po pohištvu, toda malce takšne rekreacije tu pa tam ne bo škodilo. 

Ne igraj se s hrano!

Popolnoma razumljivo je, da znorite, če vaš otrok packa s hrano, ki ste jo pripravljali ure in ure. Toda zavedati se morate, da dveletniku hrana ne služi le kot obrok, ampak tudi kot zabava. Če bo vzel določeno hrano v roke, se bo marsičesa tudi naučil, kakšne teksture, temperature, barve in okusa je.

Če mu boste dovolili, da sam je, bo kmalu razvil samozavest, koordinacijo oči in rok ter bo eksperimentiral z okusi.

Naj se vaša kosila ne spremenijo v bojišče.

Pojdi naravnost v posteljo!

Točno določena ura, kdaj gre otrok spat, je priporočljiva, ne pa obvezna. Včasih mu lahko za konec tedna ali praznik dovolite, da ostane dlje pokonci. Takrat lahko pred spanjem počneta nekaj skupaj, recimo bereta poučno knjigo ali gledata dokumentarec. Lahko se zgodi, da bo medtem zaspal, ampak naslednji dan bo vsem pripovedoval, kako lepo mu je bilo.

Ne počni tega!

Nihče ne more pričakovati, da se bo otrok vedel tako, kakor mu starši govorijo, če sami ne počnejo tako. Če zahtevate, da otrok ne preklinja, vi pa to počnete, to ni prav. Lahko mu tisočkrat rečete, da nečesa ne sme početi, če boste vi to storili samo enkrat, si bo zapomnil. Tako da pazite, kaj prepoveste …