Polona Kisovec

Polona Kisovec (Foto: osebni arhiv)

Pogovarjali smo se s Polono Kisovec o njeni novi knjigi Zakaj Lunina vila in Sončni princ ne živita skupaj.

Knjiga Zakaj Lunina vila in Sončni princ ne živita skupaj vam veliko pomeni. Nam lahko razložite, zakaj je posvečena Ines?

Knjiga je posvečena Ines, moji hčerki, zaradi katere je sploh nastala. Želela sem ji pokazati, da je ona samostojno bitje, ki žari s svojo svetlobo, ne glede na to, da so njeni starši ločeni.

Od kod se vam je porodila ideja za knjigo Zakaj Lunina vila in Sončni princ ne živita skupaj?

Ko me je hči vprašala, zakaj z njenim očetom ne živiva skupaj, ji nisem znala pojasniti, zakaj sva šla z njenim očetom narazen in zakaj ne moremo več živeti skupaj. Ostajala sem brez besed v bojazni, da je ne bi zaznamovala za celo življenje. V situaciji, v kateri se znajdejo marsikateri starši, se je v meni porodila ideja za zgodbo o Lunini vili in Sončnem princu, katero sem začela pripovedovati svoji hčerki. Zgodba je bila zame upanje, da ji čim preprosteje in z najmanj bolečine razložim ločitev.

Zakaj ste za glavna junaka izbrali prav njiju?

Vedno me je navduševalo nebo ob prvem svitu ali ob mraku, to je edini čas v dnevu, ko lahko za nekaj trenutkov uzreš hkrati luno, sonce in najsvetlejšo zvezdo. Tako sem si začela predstavljati dve čudežni bitji, vsako od njiju živi svojo zgodbo prek simbolike sonca in lune ter ju oživila, tako da sem jima dodala igrivost in lahkotnost. In potem je tukaj še njuna zvezdica, ki je najsvetlejša med vsemi in središče vsega.

Je po vašem mnenju staršem težko povedati otroku, da se bodo ločili?

Niti ene mame niti enega očeta ne poznam, ki bi lahko rekel, da mu ni bilo težko otroku povedati za ločitev. Starši na to pravzaprav nikoli nismo dovolj pripravljeni. Strah te je, rad bi zaščitil otroka. Strah pred tem, kako se bo otrok odzval na ločitev, je razumljiv, kajti ločitev pomeni veliko spremembo v življenju, tako za starše kot za otroke.

Kako se z dejstvom, da mamica in očka ne bosta več živela skupaj, spopadejo otroci?

Otroci so zelo občutljiva bitja, ki racionalno težko razumejo, zakaj sta so se starši ločili. Zato menim, da je pomembno, da starši svoje žalosti in prizadetosti, ki jo doživljamo zaradi razočaranja v partnerstvu, takrat ne prenašamo na otroka. Otrok mora jasno čutiti, da ločitev ni njegova krivda in da ga imata oba rada.

Kako je lahko v pomoč tudi knjiga Zakaj Lunina vila in Sončni princ ne živita skupaj?

Ob branju knjige otrok vidi, da zvezdica ni nič kriva za to, da Lunina vila in Sončni princ ne moreta več svetiti skupaj. Prek zgodbe lahko otrok razhajanje svojih staršev dojame brez občutka krivde in se zave, da je ljubljen. Lahko se poistoveti z zvezdico in vidi, da je samostojno bitje s svojo svetlobo, ki žari v svoji edinstvenosti.

Lahko v prihodnje pričakujemo še kakšno knjigo, ki se bo dotaknila vprašanj, ki se porajajo v otroških glavah, ki jim bodo pomagala razrešiti marsikatero dilemo, težavo?

V okviru spletnega portala woustar.si prek blog zapisov in e-nasvetov iskreno govorim o izkušnji ločitve, delili bomo nasvete strokovnjakov in tudi ostalih staršev, o vzgoji otrok in o sprejemanju različnosti. Predvsem z željo pomagati, da lahko vsak najde notranjo moč, da ohrani sebe v težkih trenutkih in da lahko vzpostavi ravnovesje zase in za otroka ter mu tako omogoči, da žari v sreči. V nastajanju je tudi risanka. Prav tako pa se že igram z idejo o novi knjigi, ki bo pomagala reševati tiste otroške dileme, ki jih starši racionalno ne moremo razložiti otroku ...

Polona Kisovec

Ob predstavitvi knjige z Denisom Avdićem (Foto: osebni arhiv)

Knjiga Polone Kisovec

(Foto: osebni arhiv)