Internet in otroci

Ozavestite otroka o nevarnostih, ki prežijo na spletu. (Foto: Shutterstock)

Vsi vemo, kako napredni so naši otroci v povezavi z moderno tehnologijo. Nekaterim staršem se celo zdi, kot da bi se že rodili z vsem znanjem in spretnostmi, ki se tičejo pametnih telefonov, pisanja kratkih sporočilc, igranja igric, celo nalaganja različnih aplikacij.

Seveda sta vidva s partnerjem tista, ki imata vse niti v svojih rokah – vidva odločata, kdaj bosta otroku omogočila uporabo tablice, pametnega telefona in podobnih elektronskih ’igračk’. Je pa kljub vsemu treba poudariti, da je potrebna velika mera ozaveščanja o internetni varnostih pri otrocih, ki imajo že dostop do telefonov.

Pri tem je težko govoriti o letih, saj jih veliko uporablja telefon že pred vstopom v šolo. Ko pa je otrok že dovolj star, da začne uporabljati družbena omrežja, se dopisovati, brskati po internetu, je čas, da se z otrokom pogovorimo o nevarnostih, ki prežijo na spletu. Ko se kaj zgodi, je žal že prepozno.

Preberite še: Takrat je čas za prvi telefon

Torej, pogovorite se o temah, ki se dotikajo osebnih podatkov, pogovorov z neznanci, bančnih kartic, širjenja informacij o sebi in svojih najbližjih.

Internet in otroci

Če je potrebno se poslužite starševskih nastavitev in otroku omejite dostope do določenih vsebin. (Foto: Shutterstock)

Pozor!

- Otrok naj bo previden pri pisanju kakršnih koli osebnih podatkov o sebi, družini ali prijateljih. Sem sodijo naslovi, naslovi elektronske pošte, številke mobilnih telefonov, datumi rojstva najbližjih, družinske navade ... To absolutno ne sodi na internet.

- Otrok naj bo previden pri objavljanju svojih fotografij ali video posnetkov. Ko je enkrat fotografija objavljena na spletu, za vedno ostane tam, seveda tudi če jo izbrišete. Zato je potrebno dobro premisliti o deljenju fotografij, za katere mislite, da bi jih lahko nekdo zlorabil. Sem zagotovo sodijo pomanjkljivo oblečene fotografije z morja, kopanja in podobno.

- Bodite pozorni na varnostne nastavitve bodisi na telefonu bodisi na družbenih omrežjih in ostalih aplikacijah. Naj se otrok po uporabi igric, Facebooka in podobnih aplikacij vedno odjavi.

- Opozorite otroka o pomembnosti gesel, naj jih ne deli, objavlja ali zapisuje na listke oziroma mesta, kjer so možnosti zlorabe. Geslo naj si otrok zapomni, to pa bo najlažje storil tako, da geslo oblikujete sami, in sicer na podlagi nečesa znanega (na primer: ime prvega ljubljenčka, priljubljene države …). Seveda naj bo geslo dolgo in naj vsebuje velike in male črke, simbole ter številke.

- Poudarite, da se na internetu vsak lahko izdaja za nekaj, kar ni. Povejte otroku, da se na družbenih omrežjih pojavljajo tudi ljudje s slabimi nameni, zato naj ne zaupajo profilom ljudi, ki jih ne poznajo. Priporočljivo je, da v svoj krog prijateljev dodajajo samo ljudi (prijatelje, sošolce, družino), ki jih osebno poznajo. Vse ostalo naj ignorirajo. Otroci so najlažja tarča za različne spletne prevarante, pa tudi psihične bolnike s patološkimi nagnjenji, zato je varnost in jasna meja, do kje otrok lahko gre, še toliko bolj pomembna.

- Opozorite otroka naj dvakrat premisli, kaj objavi. Tudi tu velja pravilo, da ko je enkrat na spletu, je tam za vedno. Prav tako naj se ne zapleta v konflikte, žalitve in podobno negativno komunikacijo. Vzpodbujajte ga h kulturnemu govoru in spoštovanju, tako kot to velja za osebne odnose.

- Otroku nikoli ne posojajte kreditnih kartic, niti naj nima dostopa do njih.

- Če opazite, da se je otrokovo vedenje in čustvovanje začelo vidno spreminjati, bodite pozorni, kaj počne na internetu.

Preberite še: Temna plat interneta

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.