Nismo vsi enaki in prav tako se vsi ne učimo na enak način. Imamo različne stile učenja. Ti učni stili pa imajo lahko velik vpliv na našo sposobnost razumevanja in pomnjenja novih informaciji ali na učenje novega jezika. Otrokovo vedenje v razredu lahko veliko razkrije o njegovem učnem stilu.

Običajno se uporablja učni model VAK – ta predstavlja Vizualni, Slušni (Avditivni) in Kinestetični učni stil. Vizualni otroci se učijo z gledanjem in branjem, slušni se učijo s poslušanjem in s pomočjo govora, kinestetični pa se učijo z dotikom, gibanjem in z izvajanjem različnih aktivnosti. Vizualni učenci se torej radi učijo s pomočjo knjižnega jezika (vaje iz branja in pisanja), slušni učenci pogosto govorijo na glas, radi premikajo ustnice in berejo na glas, medtem ko se kinestetični učenci najbolje izkažejo takrat, ko lahko uporabljajo dotik in gibanje. Zanimivo je, da večina otrok lahko uporablja vse tri sloge, a običajno vzljubijo uporabo le enega ali dveh. Model VAK omogoča hiter in enostaven način, kako prepoznati učni stil otroka, in še pomembneje, pomaga nam oblikovati učne metode in izkušnje, ki ustrezajo njihovim preferencam.

Helen Doron English

Renata Horvat, dolgoletna Helen Doron učiteljica z mednarodno licenco za poučevanje angleščine po Helen Doron English metodologiji poudarja: »Vizualni učenci radi gledajo in opazujejo, zato jim tekom učne ure snov razložimo skozi slike, zabavne in kreativne učne pripomočke ter prikaze na zaslonih. Otroci so vselej veseli iger s slikovnimi kartami (“flashcards”), kjer morajo poimenovati to, kar vidijo na sliki, prepoznati manjkajoče karte (Katera karta manjka?), ali igre spomin.« V nadaljevanju Horvatova pojasnjuje, da slušni učenci radi poslušajo in govorijo, zato jim tekom učne ure snov razložimo s pomočjo govora, pesmi, zvokov in hrupa: »Zabavni primer dejavnosti je šepetanje besede oz. navodil v uho in predajanje te besede oz. navodil naslednjemu otroku, prav tako s pomočjo šepetanja. Zadnji otrok, ki prejme navodila, mora na koncu opraviti dodeljeno nalogo.« Helen Doron ure pa so osnovane za vse tri stile učenja, zato so tudi kinestetične aktivnosti ključni del vsake učne ure, dodaja Horvatova: »Kinestetični učenci potrebujejo praktične izkušnje, kot so dotik, občutenje, držanje predmetov z rokami. Pesmi, ki zajemajo gibanje, igrajo zanje izjemno pomembno vlogo. Otroci izvajajo ustrezne gibe, medtem ko pojejo, hkrati pa besedilo osmišljajo s pomenom. Odlična aktivnost je tudi igra pantomime, kjer otroci iz kupa izvlečejo karto in nato z oponašanjem skušajo predstaviti besedo ali sliko iz karte. Drugi otroci medtem ugibajo neznano besedo. Prav tako je lahko izjemno zabavno ugibanje neznanega predmetov na podlagi dotika ali opisa.«

Helen Doron English učitelji, ki delujejo na podlagi mednarodno pridobljene licence, tekom učnih uric uspešno zagotavljajo različne dejavnosti, ki upoštevajo vse tri učne stile in naslavljajo različne potrebe otrok. Učne ure tako zajemajo primerno mero vizualnih, slušnih in kinestetičnih dejavnosti, in sicer na način, da lahko vsi otroci sedijo, stojijo, plešejo, pojejo, se premikajo in igrajo igre, medtem ko se učijo. Ključ je v tem, da otrok med učenjem ostaja aktiven, se zabava in posledično vzljubi učenje nasploh.

Helen Doron English

Več kot dva milijona otrok po svetu danes govori tekoče angleško, zahvaljujoč metodi Helen Doron English. Utrip učnih uric lahko sedaj starši in otroci preizkusite tudi na brezplačnih predstavitvenih uricah, ki se odvijajo prav v teh dneh. Poiščite vam najbližji center in najustreznejši termin ter ne zamudite zabave v Helen Doron slogu. V sklopu predstavitve boste namreč doživeli pravo prilagojeno urico angleščine, ki je povsem pisana na kožo vašemu otroku, tako glede na stil učenja kot tudi na starost. Programi Helen Doron English so namreč primerni že za dojenčke od 3. meseca starosti dalje – VEČ.

V posameznem kraju se na predstavitveno urico lahko prijavite preko telefona, maila ali spletnega obrazca. Število mest je omejeno, zato pohitite s prijavo! Otroci od 10 do 19 let lahko v izbranih centrih opravijo brezplačna testiranja za uvrstitev v ustrezni program.

Naučite se še več angleščine z MORE FUN WITH FUPE na POP TV in OTO.

V januarju, februarju in marcu si na POP TV in OTO lahko ogledate serijo More Fun with Flupe kot nadaljevanje sezone, ki ste jo lahko na naših programih spremljali vse od septembra (Fun with Flupe na  POP TV in OTO. More Fun with Flup si boste na POP TV lahko ogledali vsako soboto in nedeljo, okrog 8:00 ure. Risanke pa čez teden prihajajo tudi na OTO.

Risanke niso podnaslovljene, saj so del izobraževalnega programa  Helen Doron English in otrokom pomagajo osvajati ritem ter intonacijo angleškega jezika. Posamezni povzetki risank so na voljo na našem spletnem portalu. Opisi prvih treh epizod so na že voljo na Bibaleze.si.

Helen Doron - 3

Kaj se bo zgodilo z našimi junaki v četrti, peti in šesti epizodi?

V četrti epizodi nove serije More Fun with Flupe se ponovno srečamo z našimi priljubljenimi junaki - Paulom Wardom, Flupom in Granny Fix. Tokrat bodo skušali pomagati Little Jack Hornerju. Zaželel si je slivovo pito, saj marelične ne mara. Da bi ga razveselili, si naši junaki razgibajo prstke ob pesmici My fingers are wiggling, nato pa poprimejo za delo, saj so se odločili, da bodo pito spekli kar sami. V sadovnjak se najprej odpravijo po sadje, kjer Granny Fix uspešno strese slivovo drevo in napolni skledo s slivami. Ob vrnitvi v kuhinjo nato uspešno spečejo pito za Little Jack Hornerja, ki se je neizmerno razveseli.

Že v šesti epizodi, pa sledi nov izziv. Naši junaki bodo skušali pomagati dobri vili, ki je s ponesrečenim urokom pticam odvzela dar petja. Za pomoč morajo prositi čarovnika, do njegovega gradu pa jim lahko pomaga le Paulov skriti prijatelj, zmajček Sam. Prikličejo ga s pesmico Happy Dragon.

Happy Dragon, Helen Doron Song Club

Čarovnik našim junakom pomaga s čarobnim napojem, ki bo pticam povrnil glas. Ob vrnitvi naši junaki ugotovijo, da lahko zdaj vsi skupaj (tudi ptice) zapojejo pesem If You're Happy and You Know it.

If You're Happy and You Know it, Helen Doron Song Club

V sedmi epizodi pa bo na vrsti dogodivščina s tremi malimi mucami - Three Little Kittens, ki bi morale nastopiti na predstavi. Številne živali, med njimi jagenjček na rolerjih in kuža, ki žonglira, so že na prizorišču, medtem ko muce zamujajo. Naši junaki se ponje odpravijo v Granny Fix avtomobilu. Na poti sprva srečajo račke, ki se prav tako pridružijo predstavi. Ko prispejo do muc pa naši junaki ugotovijo, da te ne želijo nastopiti, a k udeležbi jih nazadnje le prepriča odlična Granny Fix juha. Nazadnje skupaj zapojejo pesmico Three Little Kittens.

Three Little Kittens, Helen Doron Song Club

Naročnik oglasa je Helen Doron English.