Žoga

(Foto: Thinkstock)

'Zakaj je dobro, da se moj otrok žoga?'

Žoga da majhnemu otroku možnost, da kontrolira nekaj, kar ne gre za njegove gibe. To je pravzaprav igrača, s katero lahko otroka seznanite zelo zgodaj, saj bo veliko pripomogla k razvoju motoričnih sposobnosti, hkrati pa se bo seznanil z okoljem, v katerem je.

Žoga je tudi igrača, s katero otrok odrašča. Prav tako lahko otrok s pomočjo žoge spozna druge prijatelje, s katerimi jo deli, tekmuje v raznih igrah z žogo, se nauči novih pravil ... Opazi, kaj vse zmore z žogo: lahko jo odbija od trdno podlago, kotali, brca, vrže ...

'Kakšno žogo naj izberem?'

Izberite ustrezno žogo. Poleti vam bo seveda najbolj prišla prav napihljiva, ki jo lahko imate zaradi praktičnosti vedno s sabo, hkrati pa je mehka in lahka ter primerna tudi za najmlajše.

Velikost žoge prilagodite otroku. Pravilo je, da ne sme biti premer žoge večji od premera otrokovega prsnega koša.

Če boste izbrali večjo žogo, jo lahko otrok meče z obema rokama, manjšo pa z eno. Dejansko je dobro, da mu date možnost, da se poskusi igrati z obema.

Za igranje v sobi naj ima otrok na voljo mehkejšo žogico, s katero ne more ničesar uničiti. Velike, kompaktnejše in trše za nogomet, odbojko, košarko ... mu dovolite uporabljati izključno zunaj na dvorišču, igrišču, travniku ...