►O šoli, pouku, sošolcih, slovesu od vrtca, vzgojiteljic … se z otrokom ne pogovarjajte nekaj dni pred vstopom v prvi razred, o tej temi začnite razpravljati veliko prej. Zaupajte mu svoje šolske anekdote in se skupaj nasmejte vašim šolskim pustolovščinam.

►Otrok naj se zabava tudi s svinčnikom in papirjem, lahko riše, piše, pomembno je, da se navadi biti pri miru in nekaj časa sedeti. Tako bo lažje sledil šolski učni uri, ki traja 45 minut.

Šolar

Naj bo začetek šole za otroka čim manj stresen! (Foto: Profimedia)

►Skozi igro ga spoznajte s črkami in številkami, ne silite ga z nekim intenzivnim učenjem pred šolo. Nevede, naj se nauči šteti do deset in pisati velike črke.

►Dobro je, da pred septembrom določite, kje bo imel otrok svoj učni kotiček, kje bo imel zložene knjige, zvezke in ostale šolske potrebščine. Če imate prostor, naj ima pisalno mizo v svoji sobi oz. tam, kjer se počuti najbolje.

►Nakup šolskih potrebščin in delovnih zvezkov spremenite v velik dogodek zanj. Naj se počuti pomembno, ko izbira, kakšne barvice, svinčnike, zvezke … bo imel. Veliko mu bo tudi pomenilo, če mu boste dovolili, da si sam izbere šolsko torbo.

►Pripovedujte mu o učiteljih, pouku, šoli na splošno, da bo vedel, kaj ga čaka za zaprtimi vrati razreda.

►Povejte otroku, kako ponosni ste nanj, da gre že v šolo. Na glas povejte, da ste veseli, to bo dvignilo njegovo samozavest.

►Skrajni čas je, da se navadi na novo rutino. Zvečer naj gre zgodaj spat, zjutraj naj vstane dovolj zgodaj, da se navadi, da bo vsak dan moral v šolo že okrog osmih.

►In čeprav kljub vsem ''lepim'' zgodbam o šoli dvomi vas, v svoje sposobnosti, ne mara spremembe, ne želi v šolo … se ne jezite nanj, ne kričite nanj, poskušajte ga razumeti. Še najprej se veliko z njim pogovarjajte in mu stojte ob strani.