Napihljivi bazeni so v vročih poletnih mesecih ena od najbolj priljubljenih oblik osvežitve; majhni za naše najmlajše in veliki za starše. Ob bazenčkih so priljubljene tudi napihljive igrače, kot so rokavčki, razne blazine in obroči, ki otroku pomagajo ostati nad vodo. Vendar ne pozabite, da so to res le igrače in da mora otrok v vodi vedno biti pod strogim nadzorom.

Malček v bazenu

Otroke med hlajenjem v bazenčku vedno nadzorujte. (Foto: iStockphoto)

Poceni, vendar ne nenevarni

V Združenih državah Amerike so v začetku poletja predstavili izsledke raziskave, ki je pokazala, da se je od leta 2004 do 2008 v napihljivih bazenih utopilo 200 otrok, mlajših od 12 let. Ker napihljivi bazeni niso dragi in jih je preprosto postaviti, se večini staršev ne zdijo tako nevarni kot vgradni bazeni, ki so običajno zaščiteni še s kakšno ograjo.

Raziskovalci poudarjajo, da je potrebna previdnost v bližini bazenov vseh velikosti in globine. “Napihljivi bazeni so premajhni, da bi starši razmišljali o ograji in vendar preveliki, da bi se jih vsem dalo izprazniti in pospraviti po vsaki uporabi,“ opozarjajo. Strokovnjaki dodajajo, da se lahko otroci utopijo v zelo majhni količini vode – dovolj je je že pol metra ali celo manj. “Otroke morate ob vodi vedno pazljivo opazovati, vendar to ni dovolj,“ poudarjajo.

Ograja ali prevleka?

Raziskovalci sedaj poskušajo doseči, da bi izdelovalci napihljivih bazenov začeli izdelovati tudi ograje in prevleke zanje, s katerimi bi starši otrokom lahko preprečili dostop do njih, ko jih ni v bližini. Pravijo, da je to dobra in poceni rešitev, ki lahko rešuje življenja. Strokovnjaki pa opozarjajo tudi na lestve, ki jih imajo nekateri večji napihljivi bazeni. Staršem predlagajo, da lestev takrat, ko bazen ni v uporabi, pospravijo na varno mesto, kjer je otroci ne morejo doseči.

Ne pozabite, da se zdi voda otrokom zelo vabljiva, ne zavedajo se njene nevarnosti. Starši morajo biti zelo previdni, ko so njihovi otroci v ali v bližini vode, vključno z bazeni, jezeri in kadmi. Vode nikoli ne podcenjujte.“ Staršem, ki imajo majhne napihljive bazene, svetujejo, naj po vsaki uporabi bazen izpraznijo in pospravijo na varno mesto. Ko se otroci kopajo, pa jih morajo aktivno nadzorovati, jih ves čas opazovati in ne brati, se družiti ali počivati. Pomembno je tudi, da so starši dobri plavalci in da tega že zgodaj naučijo tudi svoje otroke, še posebej, kadar jih odpeljejo na kopanje na kakšno kopališče, k jezeru ali na morje.

Kako pa je z igračami?

V majhnih bazenčkih niti ne, v večjih pa so napihljive igrače vsekakor del zabave in nekatere poskrbijo tudi za večjo varnost vaših malčkov. Z njimi se otroci učinkovito lahko naučijo plavati, saj jim pomagajo ostati na površju. Kot druge igrače za v bazen so tudi te narejene tako, da dolgo zdržijo. Otroci pa se ob njih tudi naučijo, da morajo z nekaterimi stvarmi ravnati bolj previdno, saj lahko drugače hitro počijo ali jih s čim prebodejo.

Plavalni obroč

Razni obroči otroku res pomagajo ostati nad vodo, vendar so vseeno le igrače. (Foto: Stock Exchange )

Nadzorujte jih

Če je dovolj napihnjena, igrača takoj plove, vendar previdnost nikoli ni odveč. Tudi, ko ima otrok na sebi rokavčke ali se igra z blazino ali obročem, morajo biti starši vedno v bližini. Otrok se lahko vseeno prevrne, zato previdnost nikoli ni odveč. Igrače po vsaki uporabi izpraznite in pospravite na varno mesto.

Vsako igračo pred prvo uporabo tudi dobro preglejte in preverite, ali so vsi šivi in ventili nepoškodovani in ali res plove. Čeprav morajo vse napihljive igrače prestati mnogo testov, preden jih odobrijo za uporabo, previdnost nikoli ni odveč. Tako boste mirni vi, pa tudi vaš malček se bo bolje počutil, saj se bo lahko brezskrbno igral z njo, kolikor dolgo se bo želel.