Skiro

Ko otrok dopolni dve leti, se lahko preizkusi v vožnji s skirojem. (Foto: iStockphoto)


Špela Jazbec Gorenc, fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave, pojasnjuje: ''Za enoletnika je skiro še neprimeren igralni pripomoček, kajti za vožnjo z njim mora otrok že znati zadržati, vsaj za trenutek, položaj na eni nogi.'' Izpostavlja, da je na eni nogi (vsaj toliko, da brez težav brcne žogo) zmožen stati približno ob drugem letu starosti in takrat je pravi čas, da se preizkusi še v vožnji s skirojem.

Kako naj se otrok poganja?

Postavlja se tudi vprašanje, ali morajo starši naučiti otroka, da se zna voziti tako, da se enkrat odriva z eno, naslednjič z drugo nogo, saj se po navadi desničarji odrivajo le z desno, levičarji pa z levo. Fizioterapevtka predlaga: ''Zaželeno je, da se otrok navadi poganjanja z obema nogama enako, vendar je res, da je z določeno nogo vedno lažje. Sploh pa otroka, ki se na skiroju sam poganja, težko pripravimo do tega, da bo delal nekaj, kar mu je težje, ker ima enostavnejšo možnost. Če je otrok dovolj aktiven in se giba tudi na druge načine (teče, pleza, kolesari …), ni bojazni, da bi zaradi tega razvil asimetrijo. Drugo je, če je pri otroku že prisotna povečana asimetrija, v tem primeru je pomembno, da ga starši spodbujajo, da čim več uporablja tudi tisto stran, pri kateri mu gre odrivanje težje.''

Kakšen skiro kupiti?

Ko se odločite za nakup skiroja, bodite pozorni na njegovo kakovost, preverite, ali ima po višini nastavljivo krmilo in nožno zavoro. Na začetku se lahko odločite za takšnega bolj stabilnega s tremi kolesi, in če bo veselje ob vožnji s skirojem ostalo, kasneje tudi kovinskega ali lesenega z dvema kolesoma.