Postelja

Kdaj je čas za premestitev v veliko posteljo, je odvisno od otroka. Ni zlatega pravila, katera starost je za to najprimernejša. (Foto: Profimedia)

 

Vzroki, zakaj prestaviti otroka iz majhne postelje v veliko, so lahko različni. Nekaterim je premajhna, drugi so preveč aktivni za njo, nekateri malčki plezajo notri in ven čez ograjico, kar pa zna biti nevarno. Nekateri starši otroka premestijo v večjo posteljo, ko pride v hišo nov družinski član. Mnogi pa storijo ta korak, ko začne otrok sam hodi na stranišče in mu je ponoči lažje vstati iz postelje, ki ni okrog in okrog ograjena.

Kako mu olajšati, da se navadi na spremembo?

Ko boste kupovali veliko posteljo in posteljnino, s sabo vzemite tudi malčka, da si izbere takšne stvari, ki bodo njemu všeč. Prav tako se z njim posvetujte o tem, če mislite posteljo postaviti v otroški sobi, do sedaj pa je spal v spalnici. Dovolite mu, da sam predlaga barvo sten ali nalepke za njih. Majhni detajli lahko vplivajo na to, da se bo otrok v veliki postelji, v svoji lastni sobi, počutil odlično. Če na začetku ne more zaspati v temi, mu pustite nočno lučko prižgano, vrata pa priprta.

Otroška soba

Otrok se mora v svoji sobi počutiti dobro. (Foto: Profimedia)

Še vedno je zelo pomembno, da se držite rutine spanja. Ne spreminjajte je zdaj! Prvič lahko zaspi v svoji postelji čez dan, mogoče mu bo tako lažje pri srcu.

Vsekakor pa ne smete popustiti, bodite dosledni pri tem, kar se dogovorite z otrokom. Če ste se odločili, da otrok spi v veliki postelji, pri tem vztrajajte. Ampak … lahko pa dejansko izvedete preizkus. Pred sorodnico ali prijateljico spregovorite o tem, kako bo začel vaš sin ali hčerka spati v veliki postelji. V bližini naj bo otrok in opazujte, kakšna bo reakcija. Če se bo burno odzval, lahko s spremembo vseeno še malo počakate, mogoče bo čez nekaj časa sam zahteval premestitev v veliko posteljo.

Ko začne spati v veliki postelji, ga ne pozabite pohvaliti. Ni nujno, da mu zato tudi kaj kupite, lahko pa ga presenetite s kakšnim plakatom njegovega najljubšega junaka, katerega mu obesite nad posteljo, ali igračko, h kateri si bo lahko stiskal, preden zaspi.