Po besedah pediatrinje Andreje Borinc Beden lahko začnemo otroka učiti voziti kolo nekje pri dveh ali treh letih, pri čemer je natančnejša starost odvisna predvsem od motoričnega razvoja otroka. "Če otrok shodi pri enem letu, se bo lahko začel učiti voziti kolo že pri dveh letih ali dveh letih in pol, sicer pa nekoliko pozneje," je dejala za STA.

Kolo

(Foto: Thinkstock)

Pediatrinja priporoča, naj otroka na kolo navajamo postopoma, kar pomeni, da začnemo s triciklom, nadaljujemo s t. i. poganjavčkom, šele nato pa preidemo na kolo z pomožnimi kolesi in končno brez njih. Uporabo poganjavčka, ki je nekakšna vmesna stopnja med triciklom in kolesom, Borinc Bedenova priporoča. "Pripomore namreč k večji stabilnosti in samostojnosti otroka," pravi. Pogosto pripomore tudi k temu, da otrok pomožnih koles na kolesu sploh ne potrebuje.

Kot je navedeno na spletnih straneh www.livestrong.com, otroci od 18. meseca do 3. leta starosti potrebujejo 10-palčna kolesa. Po tretjem letu lahko večina otrok napreduje na 12-palčna, 16-palčno kolo pa naj uporabljajo otroci med četrtim in osmim letom starosti, ki v višino merijo od 90 do 120 centimetrov. Kolesa z 20-palčnimi kolesi so namenjena otrokom, visokim med 120 in 150 centimetri, otrok, ki je večji od 150 centimetrov, pa že lahko vozi kolo za odrasle.

Najboljša podlaga je teren z rahlim naklonom in mehko travo

Preden začnemo otroka učiti voziti kolo, moramo poskrbeti, da se s kolesom seznani. Zato nekaj časa namenimo spoznavanju njegovih delov in temu, kako delujejo. Priporočljiva je zaščita - čelada, ki je po zakonu obvezna, ter ščitniki za roke in noge. Izbrati je treba tudi primerno okolje. Po besedah Aljoše Žnidarja, ki preko projekta Natura izvaja kolesarske tečaje, je najboljša podlaga za učenje kolesa teren z rahlim naklonom in mehko travo, da je pristanek v primeru padca mehak, ali finim asfaltom.

Še preden začnemo otroka učiti vožnje s kolesom, je dobro, da uporablja skiro ali poganjavček, saj z njima hitro pridobi potrebno ravnotežje, pravi Žnidar. Učenje vožnje s kolesom začnemo tako, da se otrok usede na sedež, se odrine po klančku navzdol, počasi priključi noge na pedala in se poganja. Pri tem je po besedah Žnidarja pomembno, da ves čas gleda naprej in ne pod kolo.

Ko otrok osvoji ta del, preidemo na ravno podlago. "Začnemo tako, da se otrok usede na kolo, da eno nogo na pedal, drugo pa na tla. Nogo, ki jo ima na pedalu, potisne, nato pa na pedal doda še drugo nogo in se poganja. Ko osvoji ta del, začnemo počasi dodajati ovire, okoli katerih mora zavijati," opisuje Žnidar.

Otroku pri vsem skupaj ne pomagamo veliko. "Morda mu nekoliko pomagamo le na začetku, ko začne poganjati, ne tečemo pa za njim, prav tako ga med vožnjo ne držimo za sedež," pravi Žnidar.

Velik del otrok naj bi po njegovih besedah vožnjo s kolesom osvojil v desetih šolskih urah.

Kolo

(Foto: Thinkstock)

Pred šestim letom starosti otrok s kolesom ne sme na cesto

Pri vožnji s kolesom za otroke veljajo nekatere omejitve. Otrok do šestega leta starosti lahko kolo vozi le na pešpoteh ali v območju umirjenega prometa. Šele ko je star osem let in ima opravljen kolesarski izpit, se lahko s kolesom samostojno poda tudi na cesto. Na slednjo se lahko podajo tudi otroci od šestega do osmega leta starosti in otroci do 14. leta, ki nimajo opravljenega kolesarskega izpita, če so v spremstvu polnoletne osebe. Otroci kolesarski izpit sicer praviloma opravijo v četrtem razredu osnovne šole.

Za otroke do 14. leta starosti je na kolesu obvezna kolesarska čelada, obvezna pa je tudi za otroke, mlajše od 14 let, ki se na kolesu vozijo kot potniki.