Mobilni telefon

O nabavi mobilnega telefona se pogovorite, ne kupite ga vrat na nos, in le zato, ker je otrok zelo priden, temveč zato, da bo z njim lahko komuniciral. (Foto: Profimedia)

 

Kdaj je čas za prvi mobilni telefon?

Kdaj boste kupili otroku prvi mobilni telefon ni odvisno od njegove starosti, temveč od tega, če za to obstaja realna potreba. Ne smete podleči izsiljevanju: ''Vsi sošolci ga že imajo!'', temveč mu ga morate omogočiti zato, ker ga res potrebuje. Ko končno vstopi v svet mobilne telefonije, pa ga morate naučiti, kako ga pametno uporabljati oz. o tem, da mora sedaj pokazati še kanček več odgovornosti.

Presodite, kdaj je pravi čas za nakup.

Na vprašanje, kdaj je pravi čas, da kupite otroku mobilni telefon, lahko odgovorite le vi, starši. Vprašajte se: ''Zakaj ga potrebuje?'' Če je dogovor realen, zato ker je njegova pot, ki jo prehodi od šole domov, zelo dolga, ker ste vi popoldne pogosto poslovno zasedeni ipd., potem pojdite v nakup. Nekateri otroci bodo zaradi takšnih vzrokov potrebovali mobilni telefon pri osmih letih, drugi kasneje, in sicer, ko začutijo, da ga želijo imeti tako kot njihovi sovrstniki in ne želijo izstopati.

Mobilni telefon

Absolutno ga morate podučiti tudi o tem, kaj lahko piše na družbena omrežja, kakšne vsebine lahko išče na svetovnem spletu s pomočjo mobilnega telefona. (Foto: Profimedia)

O nabavi mobilnega telefona se pogovorite, ne kupite ga vrat na nos, in le zato, ker je otrok zelo priden, temveč zato, da bo z njim lahko komuniciral, poklical vas, dedka in babico ter prijatelje, da bo imel vpogled v svet, dostop do informacij.

Telefon zahteva določeno mero odgovornosti.

Ko enkrat otrok začne uporabljati mobilni telefon, to zahteva od njega kar precejšnjo mero odgovornosti. Pri tem ne mislimo samo to, da mora ves čas vedeti, kje ga ima, ali ga je pospravil v žep jakne ali šolsko torbo, da ga ne sme kar puščati na klopci.

Starši se morajo z otrokom pogovoriti tudi to, koliko časa lahko telefon uporablja za igranje takšnih in drugačnih igric. Vedeti morate, kakšna je njihova vsebina, obenem pa preprečiti večurno odvisnost od igranja.

Absolutno ga morate podučiti tudi o tem, kaj lahko piše na družbena omrežja, kakšne vsebine lahko išče na svetovnem spletu s pomočjo mobilnega telefona.

Ni odveč, da nekaj besed namenite tudi temu, kako dolgi so lahko njegovi klici, da tudi pogovori stanejo, da za vsako poslano sporočilo morate odšteti denar. Poudariti morate, da se mora še vedno veliko v živo pogovarjati s prijatelji, sošolci, da mora vam osebno zaupati, kakšne težave ima, ne pa preko SMS-a. Izpostavite prednosti osebnega pogovora iz oči v oči.

Mogoče je dobro, da na začetku postavite neko časovno in cenovno omejitev pogovorov, katere se bo otrok moral držati. Razumljivo je, da se bo ta meja z leti premaknila, še posebej v najstniških letih, takrat mu lahko predlagate, da račun za mobilni telefon poravna s svojo žepnino. Tako bo to tudi velika lekcija odgovornosti za njega.

Kakšen telefon izbrati?

Na začetku je dovolj mobilni telefon z osnovnimi funkcijami, preprost model, ki se ga lahko uporablja za klicanje in pisanje sporočil, z omejitvijo pri igranju iger in uporabi svetovnega spleta. Ko otrok naredi ''preizkus'' in dokaže, da ga zna pametno uporabljati, pa ga lahko razveselite z naprednejšim modelom telefona.

Zavedati se morate, da naši otroci živijo v dobi zelo napredne tehnologije, zato morajo tudi oni v korak z njo, četudi vam misel na to, da bodo imeli mobilni telefon, ne diši. Novega koraka pa se seveda vsi skupaj lotite preudarno z zgoraj navedenimi napotki.

Simpl kidz

Izberite paket, ki je prilagojen potrebam in željam otrok in staršev. (Foto: Si.mobil)

Novembra 2013 so med 337 starši izvedli raziskavo in zaključili, da je najprimernejši paket za otroke SIMPL KIDZ, ker je prilagojen potrebam in željam otrok kot tudi njihovim staršem. Poleg prednosti običajnega predplačniškega paketa, ima dodan zakup enot in posebne varovalke, da lahko otroci brez skrbi uporabljajo svoj mobilni telefon.

Prednosti ponudbe SIMPL KIDZ so:
• Možnost samodejnega polnjenja otrokovega predplačniškega računa preko naročniškega razmerja starša.
• Zakup enot za klice, sporočila in prenos podatkov.
• Blokada komercialnih klicev 090 in komercialnih SMS sporočil.
• SMS obveščanje o stanju na predplačniškem računu.

Več informacij se skriva TUKAJ.