Šolska torba

Torbo je potrebno nositi tako, da je hrbtišče čim bliže hrbtenici in ne na zadnjici. (Foto: iStockphoto)

O tem, kakšno šolsko torbo naj starši kupijo prvošolcu, kako nošenje le-te v višjih razredih osnovne šole vpliva na hrbtenico, smo se pogovarjali s fizioterapevtko Špelo Gorenc Jazbec.

Kakšno torbo naj starši kupijo prvošolčku? Je pomembno, kako je oblikovano hrbtišče torbe? (Če odmislimo, da torbo nosijo starši.)

Nakup šolske torbe je posebno doživetje, še posebej za prvošolčke in njihove starše. Vendar je tudi pri tem posebnem opravilu treba biti pozoren na nekaj malenkosti. Kot prvo – na samo hrbtišče šolske torbe, biti mora dovolj čvrsto in naj se čim bolj prilega otrokovi hrbtenici. Tudi naramnice šolske torbe morajo biti dovolj široke in udobne, da otroka med nošenjem ne tiščijo. Pomembna je tudi sama velikost torbe. Vsaj za prvošolčke naj torba ne bi bila prevelika. Namreč, če bo torba prevelika in posledično pretežka za otroka, to lahko vodi v napačno nošenje šolske torbe in posledično slabo držo ter napačne gibalne vzorce.

Ali lahko širina naramnic, recimo preozke, povzroči bolečino v hrbtu, križu?

Poleg tega, da so preozke naramnice za nošenje lahko zelo neprijetne, posledično lahko povzročijo tudi bolečine v hrbtu oziroma križu. Širše so naramnice, več teže se bo enakomerno razporedilo na ramena in ostalo telo. Zaradi tega je pametno, da  kupimo tako šolsko torbo, ki omogoča, da si otrok torbo pričvrsti s pasovi tudi okoli pasu oziroma medenice. Prav tako je zaželeno, da se naramnici na prsih lahko povežeta oziroma zapneta med seboj s pasom. Če so naramnice preozke, teže ne moremo pravilno prevzeti s celim telesom, kar posledično lahko privede do bolečin v križu oziroma hrbtu.

Ali so torbe, ki so na vozičku, ki jo otrok vleče za sabo bolj priporočljive?

Torbe na koleščkih so odlična rešitev za pretežke šolske torbe. Vendar je pomembno opozoriti, da take torbe otroci običajno vedno z isto roko vlečejo za sabo, kar lahko privede do težav z držo. Zaradi tega je pomembno, da torbe vlečejo enkrat z eno roko, drugič z drugo, da strani izmenjavajo. Še boljša rešitev pa je, da torbo z obema rokama potiskajo pred seboj, če je ročaj za potiskanje dovolj visok, da otrok ni sključen naprej.

Špela Gorenc Jazbec

Pri izbiri šolske torbe nam je svetovala fizioterapevtka Špela Gorenc Jazbec. (Foto: osebni arhiv)

Ali lahko nošenje torbe na eno rame povzroči krivo hrbtenico?

Konstantno nošenje torbe samo na eni rami (vedno isti) zagotovo lahko povzroči krivo hrbtenico oziroma skoliozo. Saj je običajno tista stran telesa, na kateri se torba nosi, bolj iztegnjena kot druga stran telesa, ki je običajno bolj flektirana (upognjena v stran). To se opazi tudi po višini ramen, tista, na kateri se nosi torba, je višja od druge. In če torbe ne nosimo na obeh ramenih ali ju vsaj izmenjujemo, to dolgoročno lahko privede do težav z držo (skolioze, bolečine …).

Kako je potem priporočljivo, da šolar nosi torbo? Visoko na hrbtu?

Šolska torba naj nikakor ne visi s hrbta tako, da pristane nekje na zadnjici ali še nižje. Nositi jo je treba tako, da je njeno hrbtišče čim bliže hrbtenici. Naramnice naj ne bodo ohlapne. Če ima torba možnost, naj si jo pričvrsti s pasom okoli medenice in med seboj zapne obe naramnici. Tako bo teža torbe enakomerno razporejena po celem telesu. Položaj torbe na hrbtu naj bo nekje od predela lopatic do zgornjega roba medenice.

Ali po vašem mnenju otroci nosijo preveč težke torbe, je njihova hrbtenica preveč obremenjena?

Torbe, vsaj v višjih razredih, so res težke. Nekoliko bolje je v nižjih razredih, kjer učenci lahko določene knjige in zvezke pustijo v šoli in tudi učni program še ni tako obsežen. Vendar vsakodnevno nošenje težke torbe lahko vpliva na držo telesa in gibalne vzorce. Če je torba zelo težka in jo učenec težko nosi, se bo prilagodil tako, da se bo s telesom nagnil naprej. Tako bo težišče telesa spravil nad svojo podporno ploskev in s tem preprečil, da bi ga težka torba prevrnila nazaj. Ker bo tak vzorec drže ponavljal vsakodnevno, mu bo to prišlo v navado oziroma bo prevzel napačni gibalni vzorec, kar pa mu bo čez leta, če ne že prej, zagotovo povzročalo težave.