Zmote pri nakupu kolesa

Pri izbiri otroškega kolesa je zaradi varnosti bolje odšteti nekaj več denarja in kupiti kakovostnejše kolo. Pri tem tudi nista pomembni privlačna barva in znana blagovna znamka, temveč velikost!

Prva velika zmota pri nakupu otroškega kolesa je prepričanje, da mora otrok z nogami doseči le pedala. Kot nam je pojasnil svetovalec, prodajalec in serviser koles, mora biti višina sedeža kolesa nastavljena tako, da lahko otrok s celim stopalom seže do tal. ''Tako se bo izognil padcem in poškodbam, še posebej tisti, ki je zelo pogumen in od vsega začetka verjame v svoje kolesarske sposobnosti.''

Kolo

Prisluhnite otroku, kdaj si želi poskusiti vožnjo brez pomožnih koleščk. (Foto: iStockphoto)

Prvi nakup pravega otroškega kolesa, ne plastičnega tricikla, je najbolje opraviti v specializirani kolesarski trgovini, kjer vam bodo znali tudi zelo natančno svetovati. Seveda si lahko za svojega otroka omislite tudi rabljeno kolo, vendar ga pred tem dobro preglejte. Predvsem bodite pozorni na stanje koles in brezhibnost zavor. Po mnenju serviserja koles pa naj bi tudi veljalo, da imajo cenejša kolesa slabši zavorni sistem.

Katero velikost kolesa izbrati?

Za razliko od koles za odrasle, pri katerih se velikost določa po merah okvirja, je pri otroških pomemben premer kolesa, ki se zapisuje v colah. Za otrokov drugi rojstni dan lahko tricikel zamenjate za pravo otroško 12-colsko kolo. Taka kolesa imajo še pomožni kolesci, krmilo pa je opremljeno z različnimi trobljami, da je vožnja še bolj zanimiva in zabavna. Kolesa za najmlajše so živih barv, najsodobnejša pa imajo zadaj pritrjeno ročko, s katero lahko starši nadzorujejo smer vožnje.

Kolo

Za razliko od koles za odrasle, pri katerih se velikost določa po merah okvirja, je pri otroških pomemben premer kolesa, ki se zapisuje v colah. (Foto: iStockphoto)

14-colsko kolo je primerno za štiriletnike, 16-colsko za otroke, stare do šest let; vendar še enkrat poudarjamo, da je pri izbiri pomembnejša velikost otroka. Zato je najbolje, da se skupaj z malčkom odpravite v kolesarsko trgovino in mu pustite, da nekaj koles preizkusi. Ne spreglejte tudi, koliko teže prenese kolo - pri najmanjših je običajno zgornja meja 20 kilogramov, 14-colska so uporabna do približno 30 kg otrokove teže, 16-colska pa do 45 kg.

Dodatna oprema na kolesu

Kljub temu da otroci hitro rastejo, ne kupujte prevelikega kolesa, temveč preverite, koliko nastavljivih višin ima sedež in če se da pomožna kolesca sneti. Nekateri zelo hitro obvladajo tehniko kolesarjenja, zato so zelo zgodaj pripravljeni na lovljenje ravnotežja na dveh kolesih. Tudi če je po vašem mnenju otrok premajhen, da bi se vozil brez pomožnih kolesc, mu jih lahko poskusno snamete in omogočite učenje vožnje kolesa na ''odrasli'' način. Otroka zavarujte s ščitniki na komolcih in kolenih.

Ko bo vaš otrok upihnil sedem svečk na torti, pa boste najbrž začeli skupaj z njim razmišljati o kolesu, opremljenim s prestavami. Takrat se boste šele prijeli za glavo, kajti s takim kolesom se lahko doseže velike hitrosti!

Zelo veliko boste prispevali k varni vožnji svoje hčerke ali sina, če boste izbrali kolo, ki ima verigo skrito pod ščitnikom. ''Ščitnik verige kolo mora imeti! Kajti v nasprotnem primeru se lahko hlačnica ovije okrog gonilnega zobnika in pride do padca!'' pojasnjuje prodajalec koles.

Zavora na pedalu ali krmilu?

Starši so pogosto v dvomih, ali naj izberejo kolo z ročnimi zavorami ali zadnjo zavoro na pedalu. ''Predvsem pri manjših otrocih je boljša izbira kolo z zavoro na pedalu. Vemo, da lahko v naglici po navadi stisnejo obe zavori na krmilu. Sprednje kolo se pri tem blokira in otroka vrže čez krmilo naprej, še posebej, če mora manevrirati med drevesi, drugimi ljudmi, … Nasprotno je pri zadnjem, ''torpedo'' zaviranju, možno zavoro nastaviti tako, da kolo ne zablokira do konca in otrok ustavi bolj varno, brez zanašanja zadnjega kolesa.''

Garancijski list

Ob prevzemu kolesa morate dobiti garancijski list, na katerem mora po slovenski zakonodaji pisati, da lahko morebitne napake uveljavljate v letu dni. Zavedati se morate, da ni garancije na dele, ki se obrabljajo (zavore, zračnice in platišča), upoštevajo vam le napako, ki je nastala pri izdelavi kolesa. Pozanimajte se tudi, če vam pripada prvi brezplačni servis, ko vaš malček z njim prevozi nekaj krogov okrog bloka.

Ne pozabite na čelado!

In ko je nakup kolesa že za vami, si ne smete oddahniti, saj sledi še nakup čelade. Otroci morajo na kolesu vedno in povsod nositi čelado, ki je ne smete namestiti preveč nazaj, saj tako glave ne bo ščitila pred udarcem.

Kolo

Otrokom kupite kakovostno kolo. (Foto: iStockphoto)