Klopi so najbolj aktivni od pomladi do pozne jeseni, zadržujejo se v visoki travi z grmovjem in na obrobju jas ter se skrivajo v gozdni podrasti.

Narava

Pred klopi lahko otroke zaščitite z naravno mešanico. (Foto: Stock Exchange )

Da boste na sprehodu zaščiteni pred zajedavci, Bibina svetovalka in aromaterapevtka Melani Kovač predlaga, da se namažete z naravno mešanico. V 50 ml osnovnega olja jojobe dajte 15 kapljic eteričnega olja limonske trave, 5 kapljic eteričnega olja poprove mete, 7 kapljic eteričnega olja atlantske cedre in 3 kapljice eteričnega olja bazilike. ''S to mešanico se namažite večkrat, vsake štiri ure. Jojoba se zelo hitro vpije, tako naj vas ne skrbi, ker je v mešanici olje.'' Opozarja pa, da ni primerna za otroke in nosečnice!

Za otroke in nosečnice priporoča nežnejšo mešanico, s katero odženete klope. V 50 ml osnovnega olja jojobe dajte 5 kapljic eteričnega olja geranije, 5 kapljic eteričnega olja prave sivke in 2 kapljici eteričnega olja atlantske cedre.

Priporočljivo je, da tako vi kot tudi otroci na sprehodu v naravi nosite svetla oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, na glavo pa si poveznite klobuček, rutko ali kapo.

Pravočasno prepoznajte znake nevarnih obolenj, to je klopnega meningitisa in lajmske borelioze.