Jezen otrok

(Foto: iStockphoto)

Kaj storiti ob izbruhu jeze?

– z otrokom se ne prepirajte – dokler ihta ne popusti, ne more razumno razmišljati;
– ne kričite na otroka – jeza in kričanje staršev stvar vedno podaljša in zapre v začarani krog, ker vsak izraz jeze otroka še bolj razburi, zaradi česar traja dlje časa, da se umiri;
– umaknite se – nekateri otroci ne prenesejo, da jih med hudim jokom kdo gleda: če je tako, umaknite vse lomljive predmete, in poskrbite, da bo varen, če se boste umaknili na razdaljo, od koder boste situacijo še vseeno lahko spremljali;
– ne popuščajte in ne nagrajujte – če je nekaj narobe, je narobe: otroku moramo dopovedati, zakaj nekaj ni prav, in največja napaka je, da na koncu popustimo. Primer: Če smo se odločili za sprehod, kar otroku ni po godu, kar izrazi z izbruhom, počakajmo, da se umiri in se nato pripravimo za sprehod. Narobe je, če bi potem rekli, da bomo sprehod zardi izbruha raje zamenjali z risanjem – otrok je tako dosegel svoje!

Jezni malček

(Foto: Stock Exchange )

Kako stvari še pravi čas speljati na pravo pot?

Po mnenju psihologov je veliko izpadov slabe volje, frustracij in jeze mogoče preprečiti z ureditvijo dnevnega urnika, ki vsa ta negativna čustva zadržuje v mejah sprejemljivega. Kadar moramo otroka pripraviti na nekaj njemu neprijetnega (npr. ga sredi igre prekinemo in želimo, da obuje čevlje, ker mora v varstvo itd.), moramo to storiti čim bolj obzirno in mu pomagati – v kolikor vidimo, da bi lahko izbruhnil – da se bo lažje sprijaznil z nastalo situacijo.

Vedno imejte pripravljen zasilni izhod!

Mnogo psihologov pravi, da moramo otroku vedno pustiti častni zasilni izhod in da mu moramo dati možnost izbire: če se noče obuti, ga poskusite prepričati s tem, da sam izbere čevlje; če se mora takoj obleči, pa naj si zadrgo jakne zapne pozneje. Tako bo naredil, kot mu je bilo naročeno, hkrati pa si bo vzel 'nekaj pravice' v svoje roke in bo naredil po svoje. ''Otroka ni vredno izzivati z absolutnimi ukazi in prepovedmi ali ga stisniti v kot, kjer mu lahko zgolj prekipi od jeze,'' piše ena vidnejših ameriških razvojnih psihologinj Penelope Leach.

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na