Deček razmišlja

''Še malo pa bom postal prvošolček ...'' (Foto: iStockphoto)

Otroci, ki bodo letos dopolnili šest let, bodo jeseni postali prvošolčki. Nekateri se že vse poletje veselijo prvega šolskega dne, drugi prestrašeno sprašujejo, ali bodo njihovi vrtčevski prijatelji tudi z njimi v razredu. Starši ste jih zagotovo potolažili in jim dali vedeti, da jih v naslednjih mesecih čaka veliko novih, a zabavnih in poučnih stvari. Razložili ste jim, kako poteka pouk, da jih bosta učili dve učiteljici, tretja pa bo na njih pazila v popoldanskem varstvu.

V knjigarni ste s seznama naročili delovne zvezke, ki jih boste lahko prevzeli po 15. avgustu, čaka vas samo še nakup preostalih šolskih potrebščin. Največja dogodivščina je seveda nakup šolske torbe, ki si jo želi malček izbrati po svojem okusu. Upoštevajte njegovo željo do neke mere. Če jo bo sam nosil, pazite, da bo hrbtišče anatomsko oblikovano, pa tudi v trših torbah se platnice zvezkov težje zmečkajo. Še prej se pozanimajte, ali vaš prvošolček sploh potrebuje pravo šolsko torbo, saj je v večini šol navada, da šolske stvari puščajo med tednom v omarici, nekatere pa celo prvi šolski dan otrokom podarijo manjši nahrbtnik.

In kaj še potrebuje?

Otroci čez poletje zrastejo, zato preverite, ali imajo dovolj velika oblačila. Še posebej pozorni bodite pri čevljih, ki jih čez poletje niso nosili, in preverite, ali morebiti potrebujejo številko večje. Mogoče ne bo odveč, da jim velikost stopal zmerite kar v prodajalni čevljev. Če je vaš otrok do sedaj hodil v vrtec v trenirki, mu mogoče lahko zdaj kupite hlače, kavbojke, da se bo počutil tako velikega in odraslega kot drugošolci in tretješolci. Jeseni je vreme muhasto, zato ne pozabite na gumijaste škornje, dežnik in nepremočljivo jakno.

Če na igrišču pade v lužo ali blato, se pri zajtrku ali kosilu polije, mu bo prav prišla vrečka rezervnih oblačil, pospravljena v predalu v učilnici.

Ne pozabite, da potrebuje tudi športno opremo, lahko sta to poletna majica in kratke hlače ali športni dres ali pajkice, v telovadnici imajo otroci obute kar iste copate kot v razredu, tako ne potrebujejo dodatnih športnih copat. Copati naj ne bodo pretrdi, z nedrsečim podplatom, najbolj primerni so tisti, ki so podobni takšnim, ki jih nosijo balerine.

šola je tu

(Foto: iStockphoto)

Veliko staro majico bo potreboval pri likovnem pouku, kajti tako bo lahko brezskrbno ustvarjal, ne da bi se pri tem obremenjeval, ali bo mama jezna nanj, ker je popacal rokave z vodenimi barvicami.

Za različne športne in kulturne dneve bo potreboval manjši nahrbtnik. Mogoče ga ni treba kupiti in je v odličnem stanju še tisti iz vrtca.

V vseh šolah nimajo postavljenih posod oz. aparatov za točenje vode in plastičnih kozarčkov, zato je steklenička, v katero si bo vaš otrok v šoli natočil vodo iz pipe (seveda tam, kjer je pitna), dobrodošla. Res je, da dobijo pri zajtrku, malici in kosilu pijačo, toda mogoče mu takrat ne ustreza piti ali bo žejen po telovadbi, tekanju po igrišču. Zavedati se morate, da so prvošolci še vedno zelo aktivni in ne preživijo vseh šolskih ur za mizo v razredu.

In če vam družinski proračun to omogoča, otroku kupite prvo pisalno mizo in pisarniški stol. V otroški sobi mu ustvarite poseben kotiček, v katerem se bo lahko posvečal šoli, listal knjige, risal za bralno značko, izrezoval slike iz časopisov, šilil barvice itd.

Kaj potrebujemo za prvošolčka2

(Foto: Bibaleze.si)

Vse, kaj potrebujete, boste našli v SEZNAMU, ki si ga lahko tudi natisnete.