Vsaka družina ima čisto svoj življenjski slog, navade, rituale, dolžnosti in pravila, kar vpliva na vedenje vseh članov družine. Starši, ki zavestno oblikujejo prostor varnosti, razumevanja in ljubečnosti, pozitivno vplivajo na razvoj otroka in mu obenem omogočijo, da prenese to tudi v odraslost.

Družina in otroci

Branje pravljic ima v življenju otroka velik pomen. (Foto: iStock)

Obstajajo pa tudi določeni družinski rituali, ki vzpodbujajo razvoj odgovornosti, pozitivne naravnanosti, sočutja, družinske povezanosti in utrjujejo občutek pripadnosti. Morda se skozi oči odraslega ne zdijo nič posebnega, a so z vidika razvoja otroka izjemno pomembni. Nekateri starši jih izvajajo povsem spontano in nezavedno, drugi pa imajo določena natančna pravila, ki se jih dosledno držijo.

Rituali za učenje ODGOVORNOSTI in SAMOSTOJNOSTI

- Medtem ko se kot družina pripravljate na določen obrok (zajtrk, kosilo, večerja ali vmesni prigrizki), poskrbite, da ima pri tem vsak član družine svojo zadolžitev. Naj otrok za začetek pospravi krožnik z mize.

- Oblikujte tablo nalog za vsak dan v tednu, ki jo osvežujete vsako nedeljo; na ta način bo vsak otrok vedel, kaj je njegova naloga oziroma zadolžitev (na primer: pomoč pri pomivanju posode, hranjenje psa …)

- Izberite dan v mesecu, ko skupaj opravite generalno čiščenje svojega doma; udeleženi so vsi družinski člani, pri čemer vsak pomaga po svojih najboljših močeh in seveda starosti primerno.

- Vzpodbujajte samostojnost pri oblačenju, umivanju, hranjenju … ne delajte stvari namesto otrok.

Preberite še: Zato morate otroku brati pravljice

Rituali za spodbujanje PRIJAZNOSTI in SOČUTJA

- Ob koncu dneva naj vsak družinski član izrazi, kaj je storil dobrega za druge (na primer: otrok je pomagal sošolcu, oče je dal kovanček brezdomcu ...).

- Redno si izkazujte izraze prijaznosti in naklonjenosti verbalno (hvala, prosim, bi lahko, mi pomagaš, danes si prav zares lep/a ...) in neverbalno (z objemom, dotikom, nasmehom).

- Vzpodbujajte pomoč tistim, ki jo potrebujejo - to so lahko ljudje ali živali (obisk zavetišča in prispevek za hrano, oddajte prerasla oblačila socialno šibkejšim družinam … ).

- Ob slovesu spodbujajte prijaznost (Preživi lep dan! Lepo se imej! Uspelo ti bo, saj veš!).

Družina in otroci

Tabla nalog in zadolžitev je vedno odlična ideja. (Foto: iStock)

Preberite še: Družina in pravila

Rituali, ki spodbujajo POZITIVNO NARAVNANOST

- Spodbujajte pozitivno razmišljanje: "Zagotovo ti bo uspelo! Držimo pesti. Verjamemo vate. Ti si naš sonček."

- Trenutki razvajanja (v tednu najdite čim več trenutkov, ko se žgečkate, pocrkljate, si kaj lepega poveste in se imate enostavno lepo).

Rituali, ki gradijo močno DRUŽINSKO POVEZANOST

- Ponudite kratko, a nežno masažo tik pred spanjem; to je lahko le nežno božanje, trepljanje …

- Izberite mirno in nežno pesem, ki jo zavrtite vsak dan pred spanjem.

Družina

Občasno si omislite zabavne tematske večere. (Foto: iStock)

- V knjižnici izberite pravljice, ki jih otroku preberete pred spanjem - naj bodo kratke in pomirjujoče.

- Če je otrok še majhen, mu zaželite lahko noč na način: "Lahko noč majhni prstki. Lahko noč mali nosek. Lahko noč majhne očke. Lahko noč mali angelček ..."

- Pred spanjem mu povejte, da ga imate radi.

- Vsak teden naj pride na vrsto najljubša jed vsakega člana družine.

- Vsak mesec pripravite specialiteto z drugega kontinenta ali države.

- Občasno si omislite zabavne tematske večere (palačinka večer, puding večer, brezalkoholni koktejl večer ...)

Rituali, ki gradijo občutek PRIPADNOSTI

- Ustvarite stekleno vazo hvaležnosti, v katero shranjujte listke, na katere vsak član napiše, za katero stvar je v življenju hvaležen.

- Ohranjajte praznovanja posebnih dni – rojstnih dni vseh članov družine, posebnih uspehov, zaključkov leta in podobno. Torta seveda ne sme manjkati.

- Uvedite personalizirane pozdrave ali zabavna rokovanja.

- Uvedite mesečna srečanja s prijatelji/sošolci/sorodniki, s katerimi vzdržujete dobre odnose in krepite občutek povezanosti.

Preberite še: 13 znakov, da je otrok srečen

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.