Uvajanje v vrtec

Slovo naj bo hitro. (Foto: Profimedia)

Postopno uvajanje …

Pomembno je, da otrok prvi teden redno hodi v vrtec. Najprej ga pustite tam eno uro in postopoma podaljšujte ta čas. Z vzgojiteljico se dogovorite, kdaj ga lahko pustite tam do kosila, kdaj bo tam tudi prespal. Dovolite otroku, da se postopoma navadi na spremembo, kdo bo odslej pazil nanj.

Najljubša igrača

S sabo naj ima otrok obvezno svojo najljubšo igračko ali ninico, ob kateri se bo počutil varno, dokler ne pridete po njega.

Ne počnite ...

V času uvajanja vrtca ni priporočljivo, da ga tudi odvajate od plenic, dude, stekleničke in podobno. Če do takrat še tega vsega ni usvojil, ne vztrajajte pri tem na začetku njegovega obiskovanja vrtca. Poskusite čez nekaj časa, ko bo v vrtec hodil z največjim veseljem.

Vrtec

Otrok bo sčasoma z veseljem hodil v vrtec. (Foto: Profimedia)

Umirjenost je ključna!

Otrokov odhod v vrtec je tudi stresen za starše, toda zelo pomembno je, da ste na vratih igralnice tudi vi pomirjeni, otroku nikakor ne smete pokazati, da vam je ob slovesu hudo. Od njega se poslovite hitro, ne zavlačujte s tisoč in nemi poljubom in objemom. Dolgotrajno umirjanje jokajočega otroka se lahko vleče v nedogled, zato se poslovite zelo hitro.

Zakaj moj otrok noče v vrtec?

Dober odnos z vzgojiteljico

Pomembno je, da vzpostavite zelo dober odnos z vzgojiteljico, saj bo ona postala zelo pomembna oseba v otrokovem življenju. Če bo vaš sin ali hčerka opazil, da se ljubeznivo pogovarjate z vzgojiteljico, se bo ob njej počutil bolj sproščeno in varno.

Skupni trenutki

Po prihodu iz vrtca je zelo pomembno, da starši preživijo čim več časa z otrokom. Skupaj pojdite na sprehod, igrišče, berite knjige, se objemajte, poljubljate. Pozanimajte se, kako je preživel dan v vrtcu in se na splošno veliko pogovarjajte.

Priljubljen kraj

Čeprav na začetku uvajanja v vrtec ne verjamete, bo vrtec postal otroku najljubši kraj, saj bo tam imel prijatelje, s katerimi se bo igral. Osvobodil se bo strahu pred neznanim in z nasmehom vam bo na vratih igralnice pomahal v slovo.

Obstajajo 4 načini, kako otroka pripraviti za vrtec.