Mama in otrok

S pravimi strategijami boste ukanili še najbolj trmastega otroka. (Foto: Profimedia)

V vseh teh primerih ne boste kot starši dosegli ničesar, če boste kričali ali vedno znova uporabili kazen. Psihologi pravijo, da morate biti zviti, v pomoč naj vam bodo spodaj navedene strategije.

Igra 'premagaj uro'

Učinkovita je igra premagaj uro. Če ne želi napisati domače naloge, ga izzovite, naj podre rekord. Trmastim otrokom so takšni izzivi všeč, in če jim uspe zelo hitro pospraviti sobo, hitreje kot v preteklosti, je to za njih najboljša motivacija.

Nagrada

Čeprav je otrok zelo trmast, se želi počutiti koristno in sposobno. Predstavite mu, kako lahko s primernim vedenjem veliko pripomore k družinski sreči in posledica tega bo skupna nagrada – družinski izlet ali kaj podobnega. Tako bo lažje razumel, da vsem obvezam sledita tudi prosti čas in uživanje brez pritiskov.

Pohvala namesto kritike

Pohvalite otroka, da super pripravi mizo, da temeljito pobriše prah. Spodbujajte ga, da bo najboljši pri pisanju v razredu, če bo vadil. S pozitivnimi komentarji ga motivirajte, kar je daleč bolje od kritiziranja in kaznovanja.

Naj pove svoje mnenje

Pri otrocih, ki imajo zelo močno voljo, ne boste ničesar dosegli niti s kričanjem niti s prošnjami. Namesto tega, da otroku ukazujete, da mu dajte nadaljnje podrobnejše napotke, ga vprašajte za njegovo mnenje. Prav tako mu dajte na voljo dve možnosti. Otrok bo pravzaprav naredil to, kar želite vi, pri tem pa bo mislil, da je končna odločitev njegova.