Sin

(Foto: Thinkstock)

1. Imejte ga zelo radi

Vsaka mama, ki ima sina, ve, kako dečki znajo biti pravi mamini 'cartlčki'. Ti so pri enem letu lahko zelo živahni in celo malce grobi, destruktivni. Ko pa pokažejo svojo nežno stran in vas objamejo ter poljubijo, ne varčujte s svojimi čustvi. Imejte ga radi in ga neskončno objemajte. Poljubi in objemi so zelo pomembni pri otrokovem razvoju, kar bo prišlo do izraza, ko bo vaš dojenček postal moški, katerega ne bo sram pokazati čustva.

2. Naučite ga gospodinjskih del

Če vas sin opazuje, kako kuhate, pospravljate ali pripravljate perilo za pranje, mu dovolite, da vam pomaga. Pojasnite mu, kaj počnete, in skušajte nekaj dela dodeliti celo njemu. Ko vaš dojenček postane deček, mu te stvari ne bodo več zabavne, ampak znal bo vse delati in lažje se bo osamosvojil.

3. Dovolite mu, da se umaže in strga hlače

Dečki so vedno razigrani, in to pogosto vodi k nesrečam, kot so strgana in umazana oblačila. Če se boste jezili zaradi tega, ne boste ničesar dosegli, to je le del odraščanja, kar je pri dečkih izrazitejše.

4. Pokažite mu moške vzornike

Vaš sin bo obkrožen s superjunaki iz animiranih filmov, zato mu pokažite tudi tiste resnične, ki ne kažejo svojih mišic, ampak uporabljajo pamet (pisce, slikarje, fizike, računalničarje …).

5. Pokažite mu ženske vzornice

S fotografijami lepih žensk v revijah bo vaš sin odrasel, ampak prav je, da mu pokažete tudi tiste, ki so uspešne zaradi svojega talenta, znanja, vztrajnosti …

Sin

(Foto: Thinkstock)

6. Naučite ga, da se lepo vede

Otroci vpijajo kot gobe in vsako informacijo, ki jo delite z njim, bo shranil v spomin. Naučite ga, da lepo je brez srebanja in cmokanja, pokažite mu, kaj pomeni biti vljuden do starejših, slabotnejših in deklic. Ko postane moški, boste ponosni nanj, vsaka tašča si ga bo želela za zeta.

7. Prebudite njegovo nežno stran

V nasprotju z deklicami dečki ne marajo kazati svojih čustev, in ta naravni instinkt skriva njihovo nežno stran. Pokažite mu, kaj pomeni nežnost, in mu dovolite, da jo sam občuti in pokaže dojenčku, živalim, rastlinam, drugim otrokom, odraslim.

8. Družite se z njim tudi zunaj doma

Čeprav mnogi očetje svoje sinove vodijo na športne aktivnosti, se jima tu pa tam tudi vi priključite. Pokažite mu, da ste super mama, ki ga razume in podpira v vseh pogledih, tudi pri ''fantovskih'' aktivnostih.

9. Dovolite mu, da občuti poraz

Nihče ne mara izgubljati, in to se opaža v najzgodnejšem otroštvu. Toda izguba je del življenja, kar bo vaš sin hitro spoznal. Če je izgubil na nekem tekmovanju, mu dovolite, da je jezen in malce razočaran. To so normalna čustva, s katerimi je boljše, da se sreča čim prej. Prej bo spoznal, da ne dobimo vedno tistega, kar želimo, lažje bo odraščal.

10. Vključite se v njegovo življenje zunaj doma

Ko so dečki majhni, so zelo navezani na mamo, toda sčasoma jih začnejo zanimati aktivnosti daleč od nje. Poskušajte se vključiti v stvari, ki ga zanimajo in v katerih uživa. Če se ukvarja s športom, ga spremljajte na tekmah. Ko bo začel hoditi ven, se pozanimajte, kdo so njegovi prijatelji.