Mama

(Foto: Thinkstock)

Vzgajate v javnosti

Vedno morate prepoznati nevarno otrokovo početje, recimo tek čez cesto, potiskanje bratca s stopnic ... ''Ampak izogibajte se vzgajanju otroka pred drugimi ljudmi. Ko to storite, bo mogoče bolj osredotočen na to, kdo bo slišal vajin pogovor, kot na tisto, kar ga želite podučiti,'' je povedala dr. Erica Reischer. Poiščite kotiček, kjer bosta sama in se pogovorita o tem, kaj se je pravkar zgodilo, tako da vaju nihče ne sliši. Če to ni mogoče, ga opozorite, da se bosta o vsem pogovorila še doma in to tudi zares storite.

Dajete zmedena navodila

Tisočkrat ste otroku rekli, naj ne meče jakne na tal, ampak on to še vedno počne. Dr. Larisa Niec svetuje, da date natančnejša navodila. Povejte mu, da ko pridete domov, obesi jakno na obešalnik.   

Prav tako velja za opozorila. Vaš otrok tepe druge? Povejte mu, da je lahko jezen, vendar živih bitij ne tepemo, lahko tepe blazino.

Podkupljevanje

V neki situaciji želite otroka na hitro podkupiti s sladkarijo, da bo priden. Toda zavedati se morate, da takšna strategija funkcionira le kratek čas.  ''Podkupovanje je pravzaprav nagrajevanje slabega otrokovega vedenja,'' je dejal dr.. sc. Jefrey Gardere. Potem se ne smete čuditi, ko bo vaš otrok naslednjič imel izpad besa, ker ne bo dobil tega, kar želi.

Naučiti se mora, da potrpežljivo počaka in da je prijazen do drugih, da takšne stvari ne počnemo za nagrado, temveč je takšno vedenje pričakovano.

Zanemarite dejstvo, da je lačen ali utrujen

Če je otrok lačen, nikakor ne morete pričakovati, da bo najboljše volje. Ko smo lačni, se težko osredotočimo in takrat pride do neprilagojenega vedenja. Dr. Reischer svetuje, da se takrat oprimete strategije, kot je prelaganje discipline na kasneje. Otrok mora vedeti, da je nekaj naredil narobe, toda o tem se pogovorite potem, ko se naje. Prav tako to velja v primeru utrujenosti.

Vztrajanje brez konca

Vztrajanje, da vas otrok posluša, da prisluhne vaši večminutni pridigi je nesmiselno. Že po dveh prvih povedih, vas prenehajo poslušati. Namesto tega mu na kratko razložite, da to ni bila dobra ideja in mu dajete do znanja, da se kaj takšnega ne sme več ponoviti. Nato nadaljujte z vsakdanjikom.

'Znorite' zaradi jeze

Težko je ostati miren, ko otrok naredi nekaj, kar vas totalno vrže s tira. Kričanje spodkopava vašo sposobnost, da se otroku približate. ''Otroci ne morejo absorbirati lekcij, če na njih kričite. Ali se povlečejo vase ali se razjezijo in zadeve se samo še zakomplicirajo,'' je povedala dr. Niec.

Predlaga boljšo taktiko. Rešujte težave z umirjenim in potrpežljivim tonom, hkrati pa dodajte posledice vsakič, ko otrok odgovori vam kričeče. Težav ne morete rešiti čez noč, toda v nekaj mesecih boste vi in otrok mirnejši in bolj potrpežljiv.

Otrok

(Foto: Thinkstock)

 Vse si vzamete preveč k srcu

Otroci se neprimerno vedejo zaradi različnih vzrokov, radi testirajo meje. Potrebujejo vašo pozornost. Vse to ne počnejo, ker vas nimajo radi. ''Veliko 'slabega' vedenja se zgodi, ker otrok raziskuje nekaj, da bi prišel do tistega, kar želi, ne glede ali je to ljubezen, sladoled ali še pet minut igre,'' je povedala dr. Reischer. Takšno vedenje povzroča manjšo povezanost med vama, kar oslabi vajin odnos. Držite se objemov in poljubov, drug drugega pa morata obvezno spoštovati.

Osramotitev in primerjanje z drugimi

Za otroka ne obstaja nič hujšega, kot če ga osramotite ali primerjate z drugimi, ne glede ali gre za prijatelje ali sorojence. ''Disciplina mora biti osredotočena na način, na katerega vaš otrok deluje, ne tako da otroka primerjate z drugimi,'' je povedala dr. Reischer.

Namesto tega spodbujajte lepo vedenje. Pohvalite ga, ko naredi dobro stvar, ne glede ali gre za lepo vedenje, ustvarjalnost, oceno in ne pripisujte premajhne vrednosti njihovemu uspehu.

Nerealne kazni, ki jih je težko izvršiti

Seveda lahko en dva tri pretirano reagirate in rečete, da ne bo en mesec gledal televizije, ko ste zelo jezni. Toda po mnenju dr. Reischer bo disciplina učinkovita, če bo vzporedna z vedenjem. Takšna kazen ni poštena, je hkrati velik izziv za vas in tudi nerealna. Da se izognete neracionalnim kaznim, postavite hišna pravila, s katerimi določite logične posledice, še preden se težave pojavijo.

Naj otrok ve, če ga nekaj prosite, da to stori, da tega ne boste naredili namesto njega. Vedeti mora, da ga njegova naloga še vedno čaka, četudi je zmenjen s prijatelji za igro.

Nedoslednost

Z nedoslednim izvajanjem pravil učite otroka, da ni hudo, če ga prekrši in da ne bo nikakršnih posledic. ''Z nedoslednostjo pošiljate sporočilo, da niste zares glavni,'' je dejal dr. Gardere. Vedno znova sami sebe preverite, kakšna so vaša pričakovanja in vse skupaj tudi udejanjite.

Samozavesten otrok

(Foto: Profimedia)