Kaj vse se zgodi v prvih mesecih nosečnosti?

Če ste imeli jutranje slabosti, bodo do konca prvega trimesečja nosečnosti postopoma izzvenele. Na tehtnici se bo kazalec že premaknil navzgor, tudi vaše telo se bo začelo spreminjati, maternica se bo začela širiti. Ob vsem tem pa vam bodo začeli ''nagajati'' tudi hormoni, kar se bo odražalo v vašem razpoloženju, na koži in zobnem tkivu.

Nosečnost Elevit - 7

Nosečnica je še vedno lahko aktivna. (Foto: Aljoša Kravanja)

Nosečnica se mora gibati in biti čim več na svežem zraku.

Poskrbite za svoje in otrokovo zdravje ter se popoldne odpravite na daljši sprehod v naravo. Če ste se že prej ukvarjali s športnimi aktivnostmi, lahko nadaljujete z njimi, vendar prisluhnite svojemu telesu, ne pretiravajte. Ko začutite bolečino, takoj prenehajte. Med nosečnostjo so primerne naslednje oblike vadbe: pilates, nordijska hoja, lahkotna aerobika, plavanje in joga. Z redno telovadbo si boste okrepili mišice medeničnega dna, preprečili razne nosečniške težave, bolečine v križu, pospešili prebavo in poskrbeli za prekrvavitev celega telesa.

Uživajte čim več svežega sadja in zelenjave!

Nikakor pa se ne pozabite zdravo in uravnoteženo prehranjevati, na vašem krožniku naj bodo čim večkrat sveže sadje in zelenjava, odrecite se mastni in začinjeni hrani, ne posegajte po sladkarijah in slanih prigrizkih. Dobro je zaužiti dovolj železa, kalcija, joda, vitamina D, folne kisline (vitamina B9), vitamina A, vitamina C ter vitamine skupine B (B1, B2, B6, B12).

Nosečnost Elevit - 6

Ginekologinja Marija Ocvirk svetuje, da se nosečnica izogiba prostorov, kjer bi se lahko nalezla bolezni. (Foto: Aljoša Kravanja)

Pijte dovolj tekočine, predvsem vode, nesladkanih čajev in svežih sadnih sokov.

Strokovnjakinja Marija Ocvirk poudarja, da nosečnica mora jesti za dva, ampak ne količinsko, temveč energetsko, zato mora izbirati pravilna hranila. ''Telo nosečnice potrebuje ogromno hranil, različne vitamine, beljakovine, minerale, med tem ko ogljikovih hidratov ne potrebuje toliko, ker uživanje le-teh povzroči le povišanje telesne teže.''

Kaj storiti, če se prehladite ali zbolite?

''Dobro je, da se izogibate prostorov, kjer bi se lahko nalezli bolezni, to so predvsem veliki trgovski centri, tam, kjer je veliko ljudi, kjer je veliko otrok, seveda se nikoli ne morete popolnoma izogniti okužbam. Vsaka nosečnica enkrat doživlja nahod, prehlad ali kaj podobnega. V tem primeru priporočamo, da se takoj uležete, da počivate, da uživate dovolj tekočine, da uživate citruse, dovolj vitamina C. Poskrbite, da so vaša dihala prečiščena, pomagajte si z inhalacijami slane vode. Na žalost je tako, da nosečnica, ki zboli, dalj časa okreva kot sicer izven nosečnosti,'' svetuje ginekologinja Marija Ocvirk. Dodaja, da se ob povišani telesni temperaturi obrnite na izbranega osebnega zdravnika.

Kako velik je že otrok v tretjem mesecu nosečnosti?

Otrok ima že izoblikovane roke, noge, prste, pravzaprav je že popolnoma razvit. Verjeli ali ne, v tem obdobju že lahko odpira in zapira pest in usta. Razvite ima tudi notranje organe, kot so srce, možgani, jetra, vsi trebušni, seveda potrebujejo še nekaj časa, da popolnoma zrastejo in se razvijejo. Na ultrazvočnem pregledu se že lahko določi otrokov spol. Velik je približno 8 centimetrov.

Nosečnost Elevit - 3

Otrok je v tretjem mesecu nosečnosti že popolnoma razvit. (Foto: Aljoša Kravanja)

Nagradno vprašanje

Pozorno si oglejte video in si poskušajte zapomniti vse nasvete dr. Marije Ocvirk. Odgovorite na NAGRADNO VPRAŠANJE in si z žrebanjem priborite nagrado - paket izdelkov Bayer (1 x Bepanthol losjon, 1 x Bepanthol kapljice za suhe oči, 1 x Canescare calm intimni gel, 1 x Supradyn multivitaminski pripravek in 1 x bidon). 

Nagrajenec bo objavljen na Facebooku Bibaleze.si 18. 11. 2013 po 12. uri. Nagrado prejme po pošti.

Spremljajte nas še naprej, ne prezrite naših videoprispevkov o zanositvi, drugem in tretjem trimesečju nosečnosti ter o rojstvu otroka, v katerih bo Darja Šolar obiskala ginekologinjo in porodno babico. Tudi v naslednjih prispevkih vam bomo zastavili nagradno vprašanje. Izmed vseh sodelujočih bomo na koncu izžrebali glavnega zmagovalca, ki prejme bon v vrednosti 200 EUR za trgovino Baby Center.