Moje telo je samo moje

1. Že v zgodnjem otroštvu otroka seznanite, da je njegovo telo samo njegovo. In da ima pravico, da reče ne, ko mu ne ustreza, da ga nekdo objame ali poljubi. Spodbujajte ga, da v pozdravnih situacijah dvigne roko in 'da petko' ali se rokuje.

Ustanovili bodo hišo za otroke, ki so bili zlorabljeni

2. Otrok naj se nauči zaupati osebam, ki jim zaupate tudi vi. To naj bo tri, štiri ali pet odraslih oseb, ki jim zaupate tudi vi. To morajo biti osebe, ki lahko otroku rečejo karkoli in na katere se lahko zanese. Njim lahko pove svoje skrbi, zaupa težave.

3. Podučite otroka, da zaupa svojim opozorilnim znakom, ko čuti, da je v nevarnosti. To so znaki: bolečina v trebuhu, dregetanje, pospešen srčni utrip, tresenje. Če se tako počuti, morajo to takoj zaupati drugi osebi, odrasli, ki je določena, da ji zaupa.

4. Intimne dele vedno imenujte s pravilnimi izrazi in se ne norčujte iz njih. Pojasnite otroku, da se nihče ne sme dotikati njegovih intimnih delov telesa, tudi odrasla oseba ne, prav tako nihče ne sme zahtevati od njega, da se dotika intimnih delov nekoga drugega. Če to nekdo zahteva od njega, ima pravico, da reče ne in takoj pove odraslim osebam, ki so določeni, da jim popolnoma zaupa.

NATISNITE PLAKAT MOJE TELO JE SAMO MOJE IN GA OBESITE NA VIDNO MESTO V OTROŠKI SOBI: TUKAJ!

5. Naj vam ničesar ne prikrivajo. Vesela presenečenja namesto skrivnosti morajo biti vedno razkrita. Če nekdo zahteva od njega, da to ostane skrivnost, naj pove drugi osebi, ki ne ohrani skrivnosti zase.  Če mu je neprijetno, ker nekdo od njega zahteva, da to ostane skrivnost med njima, naj takoj za to pove osebi, ki ji zaupa.

5. Določite besedo, ki jo bosta razumela samo vidva z otrokom in ob navedbi katere boste vedeli, da potrebuje pomoč. Če otrok nekje ne more govoriti ali se počuti ogroženo, naj izreče to varnostno besedo ali jo kriči na ves glas. Tako bodo bližnji vedeli, da nekaj ni v redu.

6. Tudi vi se podučite o tem, kakšni so znaki spolne zlorabe pri otroku.

Slovenijo je pretreslo surovo ravnanje z otroki, katero naj bi se odvijalo v zasebnem zavodu za varstvo otrok. Starši ne morejo verjeti, da se kaj takšnega lahko zgodi pri nas. Mi pa smo se vprašali, kakšne posledice lahko takšna zloraba prinese otrokom? Kako jim lahko pomagajo starši? Kako naj oni sami ostanejo dovolj močni v takšni situaciji?

NATISNITE PLAKAT MOJE TELO JE SAMO MOJE IN GA OBESITE NA VIDNO MESTO V OTROŠKI SOBI: TUKAJ!

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.