Mama kriči

(Foto: Profimedia)

Pogosto kričite, da bi otroku nekaj dopovedali? Preberite si, zakaj to nikakor ni dobro in se morate zateči k drugim načinom komuniciranja.

Počutijo se brezmočni.

Otroci se ob starših, ki pogosto kričijo na njih, počutijo brezmočni. Nagonsko se želijo pred takšnimi situacijami zaščititi, zato se naučijo lagati, kar pa jim lahko pride v navado, ki se ji bodo tudi v odrasli dobi težko odrekli. Najhuje je to, da bodo lagali tudi prijateljem, učiteljem, babici, dedku …

Postanejo zmedeni.

Mnogo otrok se začne spraševati, kaj takega so naredili, da starši kričijo na njih. Postanejo zmedeni, počutijo se odgovorni za njihovo jezo. Starši jim predstavljajo avtoriteto in posledično se zaradi pogostega kričanja lahko povlečejo vase in so večino časa slabe volje.

Strah jih je.

Zaradi kričanja je otroke strah, saj imajo takrat občutek, da nimajo kontrole nad svojim življenjem. Pogosto se zgodi, da ta občutek ohranijo tudi v odrasli dobi in se prav zato poskušajo upreti. Ko so večji, ne marajo, da nad njimi nekdo visi, ne marajo, da jih kdo nadzira, po drugi pa sami sebi postanejo nadzorniki.

Rešitev: pogovor v mirnem tonu

Zavedati se morate, da so otroci krhka in nedolžna bitja, ki si zaslužijo, da se z njimi pogovarjate v mirnem tonu. Pomagajte jim, da zrastejo v samozavestne, pogumne, odprte, optimistične osebe, ki bodo znale komunicirati z drugimi.