Žalosten šolar

Otrok, ki noče v šolo, ima za to tehten razlog. (Foto: iStockphoto)

Kako otroka potolažiti, da šola ni bav bav? Kako mu prisluhniti in najti odgovor, zakaj ima takšen odpor do nje? Ne glede, kakšna je resnica, ga morate razumeti, podpreti in skupaj boste mogoče našli izhod iz njegovih ''šolskih'' težav, zaradi katerih ga bolijo trebuh, glava, bruha … Če menite, da vam pri soočenju s takšno situacijo lahko pomaga učitelj, se obrnite tudi nanj.

Tiki

Zdravnik naj preveri, ali otrok dobro vidi in sliši. (Foto: iStockphoto)

Poiščite vzrok!

Otrok mogoče v razredu nima prijateljev in mu zato ne ustreza, da bi zapustil toplino doma, mogoče pa ga tam čaka nasilnež, ki ga ves čas brca, potiska sem ter tja, zmerja. Lahko je tudi vzrok v tem, da mu učna snov pri določenem predmetu ne gre najbolje. Pogovorite se z njim, ne na hitro, vzemite si čas in poskušajte priti zadevi do dna. Ne povzdigujte glasu, spoštujte njegova čustva, skupaj poiščita rešitev.

Rešitve

Če ima otrok težave pri kašnem predmetu, preverite, ali dobro vidi in sliši, morda bo potreben obisk pri otorinolaringologu ali okulistu. Če pa snovi ne razume, mu jo poskušajte razložiti še vi, pomagajo mu lahko tudi starejši bratje, sestre ali inštruktor.

''Ne obnašajte se preveč zaščitniško, saj boste s tem le še podžgali njegovo nelagodje. Z izjavami, kot sta ''Kadar koli me lahko pokličeš iz šole, če me boš potrebovala'' ali ''Učiteljica in ravnateljica sta tu zato, da ti pomagata iz vseh težav'', boste le potrdili njegove strahove. Mislil si bo: ''Če se moji starši bojijo, potem mora tudi mene skrbeti,'' pojasnjuje avtorica priročnika za starše in vzgojitelje Elizabeth Pantley. Namesto tega mu dajte vedeti, da je šola nekaj samoumevnega, da je takšen zakon, da jo morajo vsi otroci obiskovati.

Lahko pa tudi ''vadite'' situacije, v katerih ga je strah. Če se boji dvigniti roko in povedati pravilen odgovor na učiteljevo zastavljeno vprašanje, lahko doma zaigrate takšne okoliščine. Prav tako mu lahko svetujete, kako naj se predstavi sošolcem, drugim na igrišču in jih povabi k igri.

Želi biti večkrat slišan, vprašan v razredu, pa ga učitelj spregleda? Strokovnjakinja svetuje, da naj se nanj obrne z besedami: ''Rad bi pogosteje odgovarjal na vaša vprašanja. Me lahko, prosim, bolj pogosto pokličite?'' Če prošnja ne bo obrodila pozitivne rešitve, pa se lahko z učiteljem v času govorilnih ur pogovorite tudi vi.

Gripa

Razložite otroku, da lahko pri pouku manjka le, če zboli. (Foto: iStockphoto)

Kdaj lahko manjka pri pouku?

Otroku, ki se na vse načine želi izogniti šoli, povejte, kdaj resnično lahko manjka pri pouku. In to je – če ima povišano telesno temperaturo, ga bolijo grlo, ušesa, bruha, ima drisko, skratka, kaže kakršne koli bolezenske znake, za katere ste prepričani, da niso psihičnega vzroka. Elizabeth Pantley pravi, da zdrav otrok ne bo hotel ves dan ležati v postelji in bo naenkrat pri močeh za odhod v šolo.

Kljub vsem nasvetom pa v knjigi ABC odlične vzgoje opozarja: ''Če opazite, da se otrok šole močno boji, je morda razlog za njegov strah globlji od navedenih. Pomembno je, da se pogovorite s strokovnjakom. Povprašajte za nasvet na šoli ali pri otroškem zdravniku.''

Preverite, koliko ur spanja pa potrebuje otrok, da bo v šoli uspešen.