Kakšne so prednosti letovanja?

Vsak otrok si zasluži, da med počitnicami pobegne na obalo, kjer lahko plava od jutra do mraka, meče kamenčke v vodo, se lovi s prijatelji, brca žogo. Poletje je idealno, da se sprostijo in pozabijo na vsakdanje skrbi, ki tarejo majhne glave. Prav je, da se zasmejijo na ves glas šali in da si vsaj za nekaj dni obrišejo solze z obraza.

Samozavesten otrok

(Foto: Thinkstock)

Krepitev obrambnega sistema

Znano je, da ima odhod v obmorsko letovišče za naše zdravje veliko koristi. Na Debelem rtiču, kjer že mnogo let letujejo otroci, je klimatsko zdravilišče. Njihov moto je: igrajmo se zunaj, družimo se, dihajmo s celimi pljuči, tekajmo, kričimo, smejimo se ... Učinki morske vode imajo izjemno moč, zdravilno vplivajo na dihala in kožo, obenem pa tudi na razpoloženje in počutje.

Prim. Aleksandra Brunčka, dr. med., je poudarila, da je letovanje otrok z astmo in drugimi pljučnimi obolenji (cistično fibrozo, ponavljajočimi bronhitisi in pljučnicami, sinobronhitisom) ter alergijskimi boleznimi (alergijskim nahodom, alergijskim dermatitisom, ekcemom) na Debelem rtiču nujno potrebno. Klimatsko zdravljenje v povezavi z respiratorno fizioterapijo in telovadbo pa pusti dolgotrajne pozitivne posledice na otroku.

Seveda pa otroci, ko jih med igro božajo sončni žarki, dobijo tudi zadostno količino vitamina D, ki je nujno potreben za pravilen razvoj kosti.

Gibalna aktivnost

Na letovanju ne boste videli otrok ves dan ležati na sedežni in gledati televizijo, mobilni telefoni bodo pospravljeni v predalih. Tam se bodo priključili številnim igram, ki jih organizirajo animatorji, svobodno se bodo domislili svojih, igrali odbojko, nogomet in bili aktivni od zgodnjih jutranjih ur do poznega večera, ko bodo en dva tri od utrujenosti zaspali.

Zakaj je tako pomembno, da se otroci gibajo? Iztok Retar, prof. na pedagoški fakulteti in kineziolog, je pojasnil, da je gibanje človekova primarna potreba in da jo je treba zadovoljiti. ''Otrokov kognitivni razvoj je namreč precej odvisen od gibanja, zato je gibalna/športna aktivnost nenadomestljiva sestavina njegovega zgodnjega razvoja in tudi vzgoje.'' Dodal je še, da je zelo pomembno, da zagotovimo otrokom ugodno in prijetno aktivno počitniško okolje, v katerem razvijajo svoje gibalne kompetence in oblikujejo svoj aktivni življenjski slog.

Športniki

(Foto: Thinkstock)

Pridobijo nove delovne navade in krepijo samostojnost

Gabrijela Kukovec Pribac, pedagoška vodja MZL RK Debeli rtič, je razložila, da na letovanjih otroci osvojijo številne veščine, ki jih potrebujejo za svoj osebni uspeh in zadovoljstvo. Ko ni staršev ob njih, se morajo samostojno spopasti z zadolžitvami, ki jim jih daje dnevni urnik. Otroci med seboj sodelujejo, se podpirajo, lahko izražajo svoje zamisli. ''Njihova identiteta je lahko v celoti izražena. Ni bremena preteklosti in nalepk, ki mu jih pripisujejo v domačem okolju. Sami si lahko postavijo svoj vrstni red njim pomembnih vrednot.''

Stkejo nova prijateljstva

Seveda pa vsi otroci na letovanjih pridobijo nove prijatelje. Kot je poudarila ravnateljica Osnovne šole Košana Neva Brce: ''Na letovanjih vse zbledi, vsi smo enaki. To so počitnice, ko otroci izkusijo sprejetost, enakovrednost in ljubezen.'' Počitnice brez staršev imajo pomembno socializacijsko vlogo. Otrokom ni mar za materialne dobrine, ki jih nekdo ima ali nima, pomembnejše jim je, da se zabavajo, ne glede od kod prihajajo, kakšno narečje govorijo, kako bogati so njihovi starši ... V ospredju je smeh in še enkrat smeh!

Morje

(Foto: Profimedia)

Podprimo vseslovensko humanitarno akcijo Peljimo jih na morje!

Veliko otrok tudi letos ne bi videlo morja brez pomoči humanitarnih organizacij. Rdeči križ Slovenije že 11. leto zapored s humanitarno akcijo Peljimo jih na morje! Zbira sredstva, s katerimi želi polepšati poletne počitnice najranljivejšim. Verjemite, nekateri bodo letos prvič videli morje in samo predstavljate si jih, kakšna čustva jih bodo prevzela, ko bodo prvič okusili slano morsko vodo, ko bodo prvič nadeli kopalke in se pognali valovom naproti.

Po svojih zmožnostih lahko nakažete poljuben znesek na TRR SI 56 03100-1234567891 sklic SI00-96830 Koda namena: CHAR Prejemnik: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana.

Na žalost tudi  mnogo starejših potrebuje našo pomoč, poskrbimo, da se bodo tudi oni letos brezskrbno sprehajali po obali, opazovali sončni zahod in se predajali morskim radostim. V preteklih letih so z vašo pomočjo na morje odpeljali skoraj 3.00 otrok in 1.410 starejših. Skupaj pričarajmo nepozabne spomine najranljivejšim tudi letos! Peljimo jih na morje!

Resnična izpoved

Ko otroci zaradi družinske finančne stiske ne morejo na morje, je letovanje s pomočjo humanitarne organizacije več kot dobrodošlo. Robert, ki je danes tudi sam oče, se spominja, da sta bila z bratom v otroštvu edinkrat na morju, ko jima je to omogočila država. Nikoli ne bo pozabil, da se je imel fantastično. Prvič se je zaljubil, naučil se je novih pesmi, dobil je iskrene prijatelje. V letovišče je prišel prestrašeno z majhnim kovčkom, domov se je vrnil z dragocenimi novimi znanji, nabit s pozitivnimi čustvi. Tam ni bilo pomembno, ali tvoji starši vozijo mercedesa, prav vsi so naokoli tekali v kopalkah in majici in se imeli super. Animatorji so poskrbeli, da se tudi prepirali niso med sabo. Tam se je naučil tudi lupiti krompir, pa še marsikatere druge zadolžitve je imel, čemur se je doma izogibal. Ko se je začelo novo šolsko leto, ju z bratom ni bilo sram, tudi onadva sta lahko sošolcem pripovedovala, kako zabavne počitnice sta imela.