dominvrt

Obvladovanje otrokove trme

STARŠI
4
29.12.2008, 18:01

Trmo vaših malčkov je mogoče obvladati. Se vam zdi nemogoče? Le razumeti morate, kaj trma je, zakaj je otroku koristna in kako nanjo ustrezno reagirate. Zatiranje trme je namreč ravno tako škodljivo kot popuščanje izsiljevanju.

Obvladovanje otrokove trme


Trma jenujnaza otrokov razvoj!

S trmo se otroci praviloma spoznavajo med 2. in 5. letom starosti. Nastane kot otrokova reakcija na vzgojne zahteve in težnje odraslih, da bi oblikovali njegovo naravo. Ne smemo se je ustrašiti, nasprotno – ker je to prvi izraz otrokove razvijajoče se osebnosti in lastne volje, bi je morali biti veseli!

Tudi otrok želi vplivati na dogajanje okoli sebe, rad bi aktivno posegel v svet, a pri tem naleti na težave. Za otrokovo trmo nismo krivi mi – to je del njegovega razvoja. Lahko pa poskrbimo, da jo bomo obvladali in da bo otroku koristila.

Zatiranje trme je lahko ravno tako škodljivo kot popuščanje izsiljevanju
Zatiranje trme je lahko ravno tako škodljivo kot popuščanje izsiljevanju/ FOTO: iStockphoto


Poskrbimo za sproščenost

Najmanj težav z malčkom in s tem najmanj trmastih izpadov bomo imeli, če mu bomo dopustili dovolj možnosti za gibanje, sproščeno igro, raziskovanje in samostojno udejstvovanje. To pomeni tudi, da morate otroku dovoliti tudi kaj nevsakdanjega, zaradi česar boste imeli tudi malo več dela – igra z vodo, mivko, glino, testom, barvanje s prsti in podobno.

Kljub vsemu bo trma sem in tja privrela na dan. Že zaradi zavedanja, da je otroku koristna, nam bo lažje. Vseeno pa obstaja nekaj osnovnih pravil ravnanja. Na splošno je dobro, če se pri vsakodnevnih opravilih držimo rutine in imamo izdelana družinska pravila obnašanja. Prvo pravilo obvladovanja trme pa sta naša potrpežljivost in mirnost.

Nekaj pravil za obvladovanje trme

Če se otrok neprimerno vede, se moramo po končanem izpadu o tem z njim pogovoriti. Če se le da, otroka pred izbruhom preusmerimo v drugo dejavnost, ali pa mu ponudimo možnost izbire. To ne pomeni, da mu smemo popuščati in da nas lahko izsiljuje. Pravil se moramo dosledno držati tudi sami, ne smemo jih iz dneva v dan spreminjati in tako bo z njimi lažje shajal tudi otrok.

Pravila, ki veljajo pri vas doma, naj bodo res dobro premišljena. Preden otroku za kar koli rečete »ne«, premislite, ali tako tudi res mislite. Marsikdaj namreč otroku kakšno stvar prepovemo le zato, ker nimamo druge ideje. Še sami si ne znamo razložiti, zakaj nečesa ne sme.

Če se otrok neprimerno vede, se moramo po končanem izpadu o tem z njim pogovoriti.
Če se otrok neprimerno vede, se moramo po končanem izpadu o tem z njim pogovoriti./ FOTO: iStockphoto


Prepovedi naj bodo premišljene

Še bolj pa morate premisliti o prepovedih, ki sledijo grdemu obnašanju. Torej o kaznih. Dobro je, da jih lahko otrok poveže z neprimernim vedenjem, zaradi katerega ga kaznujete.

Pogosto pa se pri prepovedovanju zgodi, kar opisuje ena od priljubljenih avtoric na področju vzgojne literature: Čudim se staršem, ki otroku, ki je udaril brata ali sestro, naznanijo: "Nocoj nobene televizije!" To je približno tako, kot če bi vas zaradi prekoračitve dovoljene hitrosti ustavil policist in rekel: "Prehitro ste vozili. Letos nobenega smučanja!"

O članku lahko poklepetate tudi naforumu.

Komentarji (4)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Vesna Žnidar 1
27.05.2010, 14:14:10
+5
Otroke vzgajat, je tako kot bi grizu kamenje...tole fazo imamo sedaj mi..in je vrag, ker tudi meni popustijo živci...ga za ušesa..pa reče:mami, oprosti..pol pase kar topim in mi je žal da sem ga zuhljala...:(...zna me zasukati okol prsta...saj se odvajam..ne me obsojat..:)
Vesna Žnidar 1
27.05.2010, 14:07:16
+3
Otroke vzgajat, je tako kot bi grizu kamenje...tole fazo imamo sedaj mi..in je vrag, ker tudi meni popustijo živci...ga za ušesa..pa reče:mami, oprosti..pol pase kar topim in mi je žal da sem ga zuhljala...:(...zna me zasukati okol prsta...saj se odvajam..ne me obsojat..:)
Davorin Debelak
29.12.2009, 10:16:44
hudič je ta trma....sam ne vem če jo ma po mami ali atiju :)
Branko Škorja
11.01.2009, 16:36:51
0
e niso lahke....doživljam iskušnje
Pogačnik po prejemu pojasnil sodnika manj ...
Golden State na krilih Duranta do visoke zmage v ...
Zvezdnik popolnoma spremenil videz
Razplet, ki ga sodniki niso želeli videti
13 stvari, ki jih vaše telo govori o vašem zdravju
MasterChef izziv iz ene same sestavine!
Meg Ryan pretiravala z botoksom
Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže ...
Kakšna oblačila niso primerna za vrtec, kakšna pa ...
Policija opozarja: Ste v reži bankomata našli ...
Kmetijski inštitut vrtičkarjem: Nikar ne hitite s ...
Pričarajte nasmehe na obraze