Malček

Vzemite si čas za otroka in veliko prispevajte k njegovemu razvoju. (Foto: Profimedia)


Vzgoja v prvih treh letih otrokovega življenja je zelo pomemben dejavnik v otrokovem razvoju. Starši se morajo takrat kljub številnim obveznostim ustaviti in si vzeti čas za otroka. Ključno je, da se z njim veliko pogovarjate, da mu pripovedujete in skupaj prepevate. Ne pozabite na čarobne pravljice za lahko noč, ki otroka ponesejo v spanec. Zunaj poskakujte in skupaj prepevajte ljudske pesmice, ki se jih spomnite še iz svojega otroštva … Odkrijte otroka v sebi in se usedite na tla ter se igrajte.

Bodite mu vzor in skupaj zdravo obedujte. Skupaj pripravljajte zdrave malice, naj preizkusi čim več različnih sadežev, dovolite mu, da vzame v roke tudi zelenjavo in si jo ogleduje.

Postavite mu meje, pravila, ob njihovi prekršitvi ga ne kaznujte fizično. Z mirnim glasom mu razložite, kaj bi se lahko zgodilo, kakšne bi bile lahko posledice njegovega vedenja. Ključno je to, da ga ne klofutate, šeškate, saj nasilje rodi nasilje.

Ne tekmujte z drugimi starši, kaj vse zna vaš otrok in česa ne. Po svojih sposobnostih mu omogočite, kar lahko. Niste slabi starši, če vaš otrok pri dveh letih ne obiskuje različnih tečajev, ker mu tega finančno ne morete omogočiti. Od vas mora dobiti brezpogojno ljubezen, objem, poljub, podporo, vaš čas in pozornost, ki je zanj najdragocenejša. Dajte mu krila in naj poleti, naj se razcveti …