Deček

(Foto: iStockphoto)

Koliko je Petrov v Sloveniji?

Statistični urad Republike Slovenije navaja, da je število moških z imenom Peter 12.522, kar predstavlja 1 odstotek vseh moških. Po pogostosti je to ime končalo na 10. mestu.

Od leta 2001 do 2014 se je rodilo kar 492 otrok, ki so jim dali starši ime Peter. Največ moških živi z imenom Peter v Osrednjeslovenski regiji, in sicer 3.404, v Podravski regiji jih je 1.875, v Savinjski 1.671, v Gorenjski pa 1.367.

Svetovalec imen

Od kod izvira ime Peter?

Peter izvira iz latinskega imena Petrus, ta pa iz latinske in grške besede petra. In če niste vedeli, pomeni skala.

Obstajajo različice tega imena, kot so: Pera, Prica, Perko, Pero, Petar, Petček, Petja, Petjan, Petko, Petre. Ženskam je ime Petra. V tujih jezikih srečamo pri Angležih: Peter, Pete, Peterkin, Perry, pri Čekih: Petr, pri Francozih: Pierre, pri Hrvatih: Petar, pri Italijanih: Pietro, Piero, pri Poljakih: Piotr, pri Nizozemcih: Pieter …

Wikipedija navaja priimke, ki so nastali iz imena Peter: Pere, Perko, Peterle, Peterlin, Petre, Petrič, Petrin, Petršič, Petrovič.

Slavni Petri

Znane osebe s tem imenom so: Peter Prevc, Peter Poles, Charles Peter Wagner, Peter Iljič Čajkovski, Peter Singer …

Kaj otrokovo ime pove o vas?

Na kaj vse je treba misliti, preden izberete otroku ime?

►Najbolj pomembno je, da je všeč tako bodoči mami kot očetu. Pri izbiri imena otroka morata sodelovati oba tako, da povesta drug drugemu, katero ime je pa vam všeč. Na glas priznajte, katera pa vam nikakor niso všeč.


►Imenu lahko daste posebno noto, spoštovanje do osebe, ki vam veliko pomeni v življenju. Ko boste otroku pozneje razložili, po kom je dobil ime, se bo počutil počaščenega.


►Pri izbiri imena si seveda lahko pomagate z raznimi knjigami in poiščete njegov pomen. Mogoče bo to za vas ključno pri izbiri. Vendar dobro razmislite o tem in preverite, da v kakšnem drugem jeziku nima prav nasprotnega pomena.


►Nekateri se odločijo za tuja imena, ki postajajo vse bolj priljubljena. Tudi tu se poskušajte vživeti v otrokovo vlogo in si ga predstavljate čez nekaj let v šoli. Ga bodo zaradi takšnega imena zasmehovali, ga bo s ponosom nosil ali pa vam bo očital, da ste mu izbrali najgrše ime na svetu?


►Otroku boste olajšali, če boste izbrali takšno ime, ki se napiše tako, kot se izgovori, prav tako brez tujih črk.


►Želite otroku nadeti najbolj priljubljeno ime ta hip? Potem se morate sprijazniti, da jih bo v vrtčevski skupini več s takšnim imenom in pravzaprav ne bo nič posebnega, drugačnega, unikatnega.


►Lahko izberete tradicionalno, starinsko, domače ime.


►Vaša mama ima cel seznam imen, ki bi jih lahko izbrali za njenega vnuka ali vnukinjo? Tašča vam maha z drugim seznamom? Seveda lahko upoštevate njuno željo, ampak končna odločitev mora biti starševska. Če jima želite ustreči, kljub temu da ste za otroka že izbrali čudovito ime, lahko razmislite o dveh imenih.
 

 

Dojenček

(Foto: Thinkstock)