Soba pobega skozi oči Amadee

Sobe pobega so sobe, o katerih nihče ne ve, v njih pa se dogajajo stvari, ki so ponavadi zamolčane. Skrite so v domovih, v katerih trpijo otroci. To so sobe, v katerih so spolno zlorabljeni in ne morejo pobegniti.   

Vrata takšne sobe je odprla 23-letna Amadea in povedala, da je bila v njej kot otrok dolga leta zlorabljena s strani dedka. Njena zgodba je pretresljiva, v oči vam prikliče solze, a vedeti morate, da se takšne zgodbe odvijajo v slovenskih domovih vsak dan. Po podatkih so v razredu z 20 osnovnošolci štirje otroci spolno zlorabljeni. Vsaka peta deklica in vsak sedmi deček v Sloveniji je spolno zlorabljen in skrajni čas je, da si ne zatiskamo oči, da se kaj takega ne dogaja pri nas.

Večinoma storilci niso pedofili, ki čutijo spolno nagnjenje do otrok, temveč ljudje, ki želijo nadvlado, premoč. Lahko so ženske, lahko moški, v 85 odstotkov primerov so to sorodniki, bližji ali daljnji, nekdo, ki mu otrok zaupa.

Pomagajte!

Večina otrok trpi spolno zlorabo več let, so prestrašeni in se bojijo zaupati nekomu, kaj se jim dogaja. Pomagate jim lahko samo vi, da že sum na takšno dejanje nemudoma prijavite.   

UNICEF je v sodelovanju z Združenjem proti spolnemu zlorabljanju izpostavil resnost te problematike s pretresljivim videom iz resničnega Skritega Escape Rooma. ''Pripravili smo kampanjo, ki s pomočjo analogije nazorno predstavi težo in resnost problematike spolnih zlorab otrok,''  ugotavlja Irena Stamenkovič z UNICEF-a Slovenija in dodala: ''Za kratek čas smo odprli vrata resničnega prostora, kjer se je dogajala dolgoletna spolna zloraba, in predstavili prvi korak do rešitve, ki je hkrati predstavljal rešitev Skritega escape rooma.''  Osveščajo o spolnih zlorabah otrok, ker kar 62 odstotkov žrtev molči in je ta tema še vedno tabu.

Katja Bašič iz Združenja proti spolnemu zlorabljanju izpostavlja: ''Spolni napad na otroka je nasilje, ki je najbolj prikrito! Otroci, ki doživljajo spolne zlorabe, so nemočni, saj so ujeti med strah, prefinjene manipulacije in občutke krivde, ki jim jih storilci spretno nalagajo. Na nas pa je, da se izobrazimo o naravi zlorab in storilcev, saj vlada ogromno napačnih prepričanj. Le tako bomo imeli odprte oči in možnost ukrepati.''

Ne zatiskajte si oči, ne obrnite se stran, če veste, da se za zaprtimi vrati nekega družinskega doma dogaja spolna zloraba. Pomagajte žrtvi nemudoma in pokličite 080 28  80 ali pišite na spolna.zloraba@siol.net.

Spolna zloraba lahko žrtev zaznamuje na različnih področjih. Eno od teh je zagotovo tudi doživljanje nosečnosti in materinstva, ko lahko na dan privrejo potlačeni spomini. Kako se soočiti s problemom?

Spolna zloraba

(Foto: Profimedia)