Zgodba o psičku Pikiju

Zgodba pripoveduje o psičku Pikiju, ki ga doleti žalostna usoda in pristane v zavetišču za živali. Skozi zgodbo o majhnem kosmatincu so želeli otrokom vzbuditi empatijo in ljubezen do živali. Piki na koncu najde svojo družino, pravzaprav številni Pikiji, saj so plišaste psičke posvojili tudi otroci. "Otroci so prinesli svoje plišaste kužke. Za njih smo poskrbeli tako, kot bi skrbeli za žive kužke. Od tega, da smo jih peljali na sprehod, hranili smo jih vsak dan, potem smo jim naredili ovratnice, se vsakodnevno pogovarjali, predvsem smo dali poudarek na kužke, ki nimajo doma," pove vzgojiteljica. "Z izkustvenim učenjem in prakso smo pokazali, da je vedno treba pomagati drug drugemu, ne samo človeku, ampak tudi živalim, tistemu, ki to potrebuje. To sem jim želela dati in otroci so to sprejeli."

vrtec miskulin

Otroci so skrbeli za svoje plišaste kužke. (Foto: POP TV)

Akcija je uspela

Psiček Piki jih je veliko naučil. "Želeli smo, da otroci razvijejo spoštljiv in odgovoren odnos do živali," še pove. "In mislim, da smo bili kar uspešni pri tej akciji." Otroci so dobro poskrbeli za svoje Pikije in tudi za tiste, ki nimajo toplega doma.

Otroci imajo veliko srce. Na vprašanje, kako moramo skrbeti za kužke, so vsi vedeli odgovor. Kaj so povedali, si oglejte v videu!

Ko otrok in pes odraščata skupaj …

vrtec miskulin

Psiček Piki jih je veliko naučil. (Foto: POP TV)

Vzgoja odnosa do živali

Skrb za žival pozitivno vpliva na izgradnjo otrokovega samospoštovanja. Otrok se nauči razumeti čustva in potrebe, razvije empatijo, kar mu pomaga do boljših odnosov tudi z ljudmi. Ob stiski v vrtcu, šoli ali družbi mu lahko žival daje dodatno čustveno oporo in občutek sprejetosti. Hišni ljubljenček lahko prinese veliko lepih trenutkov celi družini.

vrtec miskulin

Kuža prinese veliko veselja pa tudi odgovornosti. (Foto: POP TV)

Posvojitev kužka iz zavetišča

Veliko otrok si želi hišnega ljubljenčka, predvsem psa, ki ga lahko družina posvoji v zavetišču. Izjemno pomembno je, da ste seznanjeni z vso odgovornostjo, ki jo prinaša novi družinski član. O posvojitvi je treba dobro premisliti, ker domača žival zahteva stalno skrb in to tudi stane. Hrana, veterinar, nega … je samo nekaj od stroškov, ki pridejo skupaj s kosmatincem. Poleg veselja, seveda.

vrtec miskulin

Otroci so posvojili plišaste kužke. (Foto: POP TV)

Žival ni darilo

Žival prinese veliko veselja, to pa ne pomeni, da je primerno darilo! V času obdarovanj vas hitro lahko premami ideja, da bi otroku podarili najboljšega prijatelja na štirih tačkah ali ljubkega hrčka, mogoče zajčka in tako naprej.

Vprašajte se naslednje: Ali je vaš otrok že dovolj odgovoren, da bo skrbel za žival (to ni igrača) in ali ste tudi sami pripravljeni na vse posledice take odločitve, ki zahteva vaš čas, denar, skrb in ljubezen? Če ste odgovorili pritrdilo, vam želimo veliko prijetnih trenutkov z novim družinskim članom!

vrtec miskulin

Skrb za živali je treba privzgojiti. (Foto: POP TV)

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.