Zobje

Vnetje dlesni lahko preprečimo z boljšo ustno higieno. (Foto: iStockphoto)

O tem, zakaj imajo nekateri otroci pogosto vnete dlesni, kako jim lahko pomagamo, zakaj nastanejo afte in razjede, smo se pogovarjali z dr. dent. med. Uno Merlak Ronko.

Ali se pri otrocih lahko vnamejo dlesni? Zakaj in kako lahko to pozdravimo?

Pri otrocih so vnetja dlesni posledica različnih dejavnikov; lokalni dejavniki v ustih lahko povzročajo okužbo; npr. kariozen zob, bakterijske obloge zaradi neustrezne higiene in sistemski dejavniki, npr. ob noricah in drugih boleznih.

Zato je zdravljenje vnetja lahko zelo različno, npr. s popravilom ali izdrtjem zoba, izboljšanjem ustne higiene, zdravili za zdravljenje sistemske bolezni ipd.

Ali se dlesni lahko vnamejo, ker starši otroku premočno ščetkajo zobe in dlesni ali zaradi neustrezne krtačke za zobe? Ali je za to kriva preveč agresivna zobna pasta?

Otroška dlesen je velikokrat občutljiva v obdobju izraščanja mlečnih zob in v času menjalnega zobovja, ko otrok izgublja mlečne zobe in stalni zobje še niso popolnoma izrasli. Zato je potrebna posebna skrb, da ne poškodujemo dlesni s pregrobim in neustreznim ščetkanjem, treba je uporabljati mehke zobne ščetke, ki so prilagojene otroškim ustom. Žal pa zobozdravniki vse prepogosto vidimo pri otrocih vnete dlesni, ki so posledica slabe higiene in kopičenja mehkih oblog, in ne prekomernega čiščenja.

Podobno velja za zobno pasto; preveč agresivna zobna pasta lahko dlesni poškoduje, vendar pravo vnetje povzročijo v ustih nakopičene bakterije. Zobna pasta naj bo le dodatek k ustreznemu mehanskemu čiščenju, zato jo uporabljajte v majhnih količinah.

Zobki

''Izraščanje zob je naraven proces, ki ga praviloma ne spremlja bolečina.'' (Foto: iStockphoto)

So dlesni vnete pri mlajših otrocih le zaradi izraščanja mlečnih zob? Kako lahko ublažimo bolečino? Ali  lahko vnetje nastane tudi pri angini, bronhitisu, laringitisu ...?

Izraščanje zob je naraven proces in ga praviloma ne spremlja bolečina. Spreminjanje barve dlesni je lahko zgolj posledica pritiska spodaj ležečega zoba. Določene bolezni, kot so npr. herpetični gingivostomatitis, herpangina, norice, infekcijska mononukleoza, škrlatinka in druge, pa pospešijo izraščanje mlečnih zob. V teh primerih to prav zaradi bolezni spremlja močno pordela in otekla boleča dlesen, lahko so prisotne tudi razjede. V takšnih primerih obiščite zdravnika. Otrok naj uživa veliko tekočine, starejšim lahko pomaga izpiranje ust z blago ustno vodo s klorheksidinom.

Vnetje dlesni

Krvaveče dlesni pri otrocih so lahko znak hujše okužbe. (Foto: webmd.com)

Če otroku dlesni krvavijo, lahko posumimo, da gre za hujšo bolezen, mogoče gingivitis? Ali pomaga grgranje žajbljevega čaja?

Krvaveče dlesni pri otrocih so lahko znak hujše okužbe, ki jo navadno spremljata visoka vročina in vsesplošna prizadetost. Takrat je seveda nujno potreben obisk pri zdravniku.

Pri otrocih lahko kot pri odraslih govorimo o gingivitisu. Delimo ga na gingivitis, ki ni povezan s prisotnostjo zobnih oblog (okužbe, dedne bolezni, sistemske bolezni, alergije, poškodbe), in takšnega, ki nastane na zobeh zaradi kopičenja oblog, le-ta je tesno povezan z neustrezno ustno higieno in pogosto pripelje do resnejšega parodontitisa; če ni pravočasno ustrezno zdravljen.

Izpiranje ust z mlačnim žajbljevim čajem lahko pomaga v določenih primerih, vsekakor je sprva treba ugotoviti vzrok krvavečih dlesni.

Kje se pri otrocih najpogosteje pojavljajo razjede oz. afte? Se lahko pojavijo že pri dojenčku? Zakaj nastanejo?

Afte prizadenejo približno 20 odstotkov prebivalstva. Pojavljajo se v različnih oblikah; najpogosteje kot drobni mehurčki, ki počijo in se spremenijo v razjedice. Le-te so največkrat na območju pomične sluznice in se same pozdravijo v enem do dveh tednih. Hujše oblike se kažejo kot večje razjede, ki lahko prizadenejo tudi dlesni in nebo.

Vzrok za nastanek aft še ni dokončno razjasnjen, lahko je povezan s pomanjkanjem železa in vitamina B12, povzročijo pa jih lahko tudi okužbe, hormonska nihanja in stres. Da ne nastane še dodatna okužba, je ob pojavu aft pomembna ustrezna higiena.

Zobozdravnik

Pri hujših težavah z dlesnimi odpeljite otroka k zobozdravniku. (Foto: iStockphoto)