Vezalke

Pri petih letih ima otrok dovolj razvito drobno motoriko, da si zna sam zavezati čevlje, le priložnost in čas mu je treba dati. (Foto: iStockphoto)

Preden boste začeli z učenjem se prepričajte, da otrok loči levo in desno. Izberite le en način zavezovanja. Bodite dosledni, da boste vedno zavezovali na enak način, drugače boste malčka hitro zmedli.
Potrebovali boste veliko mero potrpežljivosti in vaje. Za učenje sta potrebna čas in miren prostor. Otroka ne učite zavezovanja vezalk, kadar se vam bo mudilo.

Pesmica v pomoč

Poskušajte najti pesmico ali igrico, s katero si bo lažje zapomnil postopne korake pri tej zahtevni »operaciji«.

Naredi zajčku ušesa, teče naj okrog drevesa!
Ko se v luknjo skrije, brž se uhlje mu navije.
(Napisala Natalija Rus)

Ko boste otroku kazali, kako naj zaveže vezalke, pazite, da boste vedno na njegovi strani, najbolje, da kar za njim. Ne hitite, le tako vas bo otrok lahko posnemal. Vedno ga pohvalite, tudi če mu še ne bo dobro uspelo.

Leva, desna

Pomagajte otroku razlikovati levo in desno stran. Na eno roko mu nalepite nalepko priljubljenega junaka. Če ima na eni izmed rok kakšno posebno znamenje ali odrgnino, mu bo to pomagalo, da si bo hitreje zapomnil, katera roka je leva in katera desna. Eden lažjih načinov vezanja vezalk je, da otrok napravi najprej dve ušesi in ju potem zaveže v običajen vozel. Če je vaš otrok levičar in vi desničar, prosite kakšnega levičarja, da otroku nekajkrat pokaže način zavezovanja.

Kupujte tudi čevlje na vezalke

Glede na veliko izbiro različne obutve se danes otroci te spretnosti naučijo kasneje. Starši raje kupujejo čevlje, ki se zapenjajo na drugačen, lažji način. Ker pa se bo otrok moral enkrat  vseeno naučiti zavezati vezalke, je bolje, da poskusite  prej kot kasneje.