Superjunak

Na otroke je treba paziti tudi zunaj, kajti lahko precenjujejo svoje sposobnosti. (Foto: iStockphoto)

O varnosti na igrišču sta svoje mnenje podala zdravnika Kate. M. Cronan in John Howard. Po svetu ugotavljajo, da se letno 200.000 otrok poškoduje prav med igranjem na igrišču. Mnoge nesreče bi lahko preprečili, če bi bili otroci pod nadzorom staršev, če bi poznali pravila obnašanja in če bi bila igrala v brezhibnem stanju.

Nadzor odraslih

Kot starši morate na igrišču pozorno paziti na svoje otroke, obenem pa pred igranjem preveriti, ali se lahko otroci na gugalnici ali toboganu poškodujejo zaradi dotrajanosti. Vaš nadzor je potreben tudi zato, da v primeru poškodbe pravilno nudite prvo pomoč.

Igrala

Igrala morajo biti v brezhibnem stanju. (Foto: iStockphoto)

Že od majhnih nog jih morate naučiti, kako se je treba obnašati na igrišču, da se lahko precenjevanje sposobnosti in primerjanje s starejšimi otroki slabo končata. Poudarjamo, da se malčki morajo zabavati, plezati, skakati … po igralih, ki so primerna njihovi starosti. Priporočljivo je, čeprav to povsod ni izvedljivo, da bi bilo igrišče razdeljeno na tri dele, in sicer za otroke, stare do dveh let, za predšolske in šoloobvezne. Mlajši otroci se ne smejo igrati na igralih, izdelanih in prirejenih starejšim, ker so razdalje na primer med posameznimi deli večje in širše.

Varna igrala

Preden odpeljete otroka na igrišče, kjer še niste bili, se pozanimajte in preverite, ali so igrala še vedno v brezhibnem stanju. Pozorni bodite na to, ali so polomljena, lesena ne smejo razpadati, kovinska ne smejo biti zarjavela. Zelo pomembno je, da je ograja okrog igrišča nepoškodovana, da prepreči morebiten odhod malčkov na cesto ali parkirišče v bližini. Ključna so tudi tla, na katerih so igrišča postavljena. Na njih ne sme biti lukenj, v katerih bi se zadrževala voda, korenin, nikakor pa ne nevarnih materialov, kot so razbito steklo ali druge nevarne stvari.

Če ima igrišče v naselju peskovnik, bi bilo priporočljivo, da se s krajevno skupnostjo ali vzdrževalcem ali hišnikom dogovorite, da ga čez noč pokrijejo. Preverite, ali je pesek čist, da v njem ni steklenih koščkov in ostrih palic. K čistoči lahko pripomorete tudi vi, tako da ne mečete papirčkov, plastičnih steklenic in olupkov na tla. Bodite vzgled svojim otrokom in enkrat mesečno organizirajte temeljito čistilno akcijo v svojem okolišu. Poskrbite za varnost svojih otrok, omogočite jim, da se bodo igrali v nenasmetenem okolju.

peskovnik

Razložite otrokom, kako se morajo na igrišču obnašati. (Foto: FreeRange Photo)

Varno obnašanje

Otroke naučite, da ne tekajo okrog gugalnic, če se nekdo guga. Otroci morajo na njih vedno sedeti in ne stati, ter se z obema rokama močno držati. Pred skokom z gugalnice se morajo popolnoma ustaviti.

Če skačejo s plezal na tla, naj dvakrat preverijo, kam bodo skočili, in prosijo druge otroke, naj se jim umaknejo. Opozorite jih na to, da morajo doskočiti sonožno.

Nikoli naj ne plezajo po mokrih in spolzkih igralih! Poleti se lahko le-ta tudi zelo segrejejo, še posebej kovinski deli, zato ob največji vročini ni priporočljivo, da otroci plezajo po njih.

Ne oblecite jih v oblačila, na katerih visijo trakovi, vrvice, prav tako naj ne nosijo verižic in zapestnic, ker se lahko z njimi zataknejo med posamezne dele igral.

Ko otroci plezajo po lestvi na tobogan, naj to počnejo previdno in počasi. Po njem naj se spuščajo vedno z nogami naprej in sede, nikoli z glavo naprej ali po trebuhu. Podučite jih, da ko prispejo do konca, naj se takoj umaknejo na stran, da se lahko drugi za njimi varno spustijo.

Preveč otrok na enem igralu tudi lahko izzove nevarnost.

Igranje na svežem zraku je sicer ključno za otrokov psihični, družbeni, intelektualni in čustveni razvoj. Kljub temu je zelo pomembno, da otrokom omogočite čim varnejše otroštvo, če le imate možnost, da vplivate na to.

Deklica se igra v peskovniku

Igranje na svežem zraku je zelo pomembno za zdrav otrokov razvoj. (Foto: iStockphoto)