Ko boste gledali posnetek, vam bo zastal dih, kaj vse so zmožni ugrabitelji, kako hitro lahko odpeljejo otroka. Ugrabitelji imajo različne namene, zagotovo pa niso dobri. Nekateri otroka prodajo, drugi zahtevajo odkupnino zanj, nekateri otroci so prisiljeni v delo, prostitucijo, drugi so žrtve pedofilov.

Veliko otrok izgine ...

V Avstraliji izgine letno 20.000 otrok, v Kanadi 45.288, v Nemčiji 100.000, v Indiji 96.000, na Jamajki 1.984, v Rusiji 45.000, v Španiji 20.000, v Veliki Britaniji 112.853,  v Združenih državah Amerike 460.000 otrok. Ne glede, kakšna je številka, tudi eden bi bil preveč.

Še vedno ostaja skrivnost, kam je izginila Madeleine McCann leta 2007. Primer je bil odmeven po vsem svetu in starši še vedno iščejo svojo hčerko.

V Sloveniji v zadnjih letih beležimo tudi nekaj primerov, da je otrok izginil. Pogosto so to najstniki, ki zaradi spora odidejo od doma, in jih potem najdejo pri prijateljih. O osamljenem primeru ugrabitve so pisali pri nas pred leti, ko je šlo za izsiljevanje dolga.

Podučite otroke, da ne zaupajo neznancem

Podučite otroka, da ko k njemu pristopi neznanec in mu ponuja sladkarije, mu želi pokazati psička mladička ali kaj podobnega, nikakor ne sme verjeti. Raje naj se odmakne od njega in naj ne nasede njegovim obljubam, lepim besedam. Prav tako naj ne verjame, da odrasla oseba potrebuje njegovo, otrokovo, pomoč pri čemerkoli. Otrok naj glasno zakriči: ''Ne!'' in steče stran. Nikakor ne sme dovoliti, da se ga dotika druga oseba, tudi če gre za prijatelja, znanca, soseda, sorodnika. Opozorite otroka, da so tudi barabe videti povsem kot običajni ljudje, prijazni, lepo urejeni in da morajo zaupati sami sebi ter pobegniti.

Trgovina z ljudmi je prisotna tudi v Sloveniji. Le-ta je država izvora, prehoda ter tudi ciljna za mnoge žrtve trgovine z ljudmi, posameznike, ki so nasedli besedam o lepši prihodnosti in so potem v njej ali tujini izkoriščani. Društvo Ključ s preventivnimi akcijami ozavešča mlade, saj jih želijo seznaniti o vseh pasteh trgovine z ljudmi. Pogovarjali smo se z Mojco Kunaver, vodjo preventivnih programov društva Ključ.

Ugrabitev

(Foto: Profimedia)