Otrokov bes ne izbira kraja, časa, lahko izbruhne kadarkoli in kjerkoli, četudi boste takrat obkroženi z množico znancev ali neznancev. Vedeti morate, da se to dogaja pri vseh starših, da niste vi edini, v katerega tu pa tam buljijo radovedneži.

Najprej, v takšni situaciji ne smete veliko dajati na opazke drugih, ne smete se ubadati s tem, kaj si o vas in vaši vzgoji mislijo drugi. Osredotočiti se morate na otroka, ki ima izbruh besa in poskušati morate najti način, kako ga umiriti.

Besen otrok

Razmislite, zakaj je vaš otrok besen. (Foto: Profimedia)

Ne izgubite glave, ne kričite, poskrbite, da se pri besnem cepetanju, kričanju otrok ne poškoduje oz. ne stori nekaj hudega komu drugemu. Če je možno, otroka odpeljite iz trgovine, če ne gre drugače, ga vsaj iz nakupovalnega vozička posedite na tla. Ukrepajte situaciji primerno! Če se izliv besa dogaja v trgovini, banki, knjižnici … odidite domov, ne glede na to, kaj vse ste še mislili postoriti.

Seveda je takšna situacija zelo stresna za starše, toda ko se vse poleže, se poskušajte postaviti v otrokov položaj. Razmislite, ali je pred kratkim doživel veliko spremembo, ali ne hodi več ob isti uri spat, ali je bil preutrujen, lačen ... Dosti otrok je nemirnih, preden zbolijo. Če že zna govoriti, ga vprašajte, ali ga boli uho, grlo, trebuh ...

Pogovorite se z vzgojiteljico, partnerjem, mogoče boste skupaj našli odgovor, zakaj ima vaš otrok izpade besa. Po navadi vzrok ne tiči v avtomobilčku, ki ga je zahteval v trgovini. Če se otrok pogosto meče po tleh, kriči, zahteva, cepeta in ga težko umirite, se posvetujte z njegovim pediatrom ali katerim drugim strokovnjakom.