Jezen otrok

(Foto: iStock)

Odrasli se tudi kdaj pa kdaj razjezimo in znamo pomiriti sami sebe. Nasprotno pa se otroci ne znajo soočiti s svojo jezo: ''Popolnoma je normalno, da se vaš otrok razjezi – vsi smo kdaj jezni,'' je pojasnila strokovnjakinja za starševstvo Sue Atkins in oddala, da je zelo pomembno, da se otrok nauči prepoznati jezo in se umiriti.

Spodbujajte otroka, da da jezo ven iz sebe

Spodbujajte otroka, da da ven jezo tudi fizično. ''Povejte otroku, da naredi en krog na dvorišču, naj parkirat skoči, udari blazino ali podobno. S spodbujanjem otroka, da da ven jezo, mu pomagate, da da ven frustracijo in jezo fizično, hkrati pa tudi varno.''

Naučite otroka 'pritisniti' na notranji gum za pavzo

Starejši otrok se bo tako preprosto umiril, ko bo jezen. ''Naučite otroka, da se pretvarja, da ima izmišljen gumb za pavzo, kot je tisti na televizijskem upravljalcu, in naj se vpraša, zakaj točno je sedaj jezen in razburjen.''  Tako se bo odmaknil od situacije in pomagal samemu sebi, da pripelje vse pod kontrolo in se pomiri. To vadite z otrokom, ko je miren.

Otroku dajte prostor, da izrazi svojo jezo

''Dovolite otroku, da izrazi svojo jezo in ga ne ovirajte pri tem. To je, kot bi tresli šampanjec in pustili pokrov na steklenici – kam pelje ta jeza? Tako gre še bolj v notranjost in povzroči še večjo jezo in ogorčenost.'' Staršem svetuje, da se ne pogovarjajo z otrokom, ko je jezen, ampak mu dajo prostor, da izrazi svojo jezo. ''Vaš otrok bo imel občutek, da ga poslušate in se bo lahko umiril.''

Naučite otroka, da prepozna znake, ki nakazujejo, da 'prihaja' jeza

Nihče ne mara biti jezen, tudi otrok ne. Sue Atkins svetuje, da pomagate otroku tako, da prepozna svoje občutke in se nato pomiri. Naj se nauči razumeti znake za prihajajočo se jezo (to sta recimo rdečica, hitrejše dihanje). Ko bo otrok sposoben prepoznati jih, bo imel večjo kontrolo nad svojimi čustvi in bo imel boljši vpogled nad situacijo.