Deklica

(Foto: iStockphoto)

Otrok se začne pri dveh letih učiti veščin odločanja in vsega, kar spada zraven. To, da ne obvelja vedno njegova volja, ga v tem obdobju vznemirja. Otrok namreč še ni dovolj govorno sposoben in je v vsem, kar počne, pretežno fizičen. Izbruhi togote so tako učinkovit ventil, ko otrok sprosti čustva in hkrati kriči: "To sem jaz!"

Kaj torej lahko storite? Najprej si zapomnite:

• To se zgodi vsakemu.

• Izbruhi malčkov so pričakovani in nekaj povsem običajnega.

• Otrokova vzdržljivost pri izbruhu jeze prekaša vzdržljivost in potrpljenje staršev.

Trik 1: Ignoriranje

Ne opazite otrokove burne predstave. Bodite zelo zaposleni, pometajte, pospravljajte, kuhajte, nikar pa se ne lotite branja. Ostati morate gibljiva tarča. Otroku namreč vzame pobiranje stvari s tal in zasledovanje veliko energije, zato je manj ostane za izražanje togote. Uspeh je odvisen od vzdržljivosti staršev. Prej ali slej boste spoznali, kdo ima več energije.

Trik 2: Vživljanje

Otroku poskusite opisati njegove občutke: "Uuuu, kako si jezen, kajne? Razumem, vem, kako se počutiš. Mogoče mi lahko poveš, kako jeznega se počutiš."
Tehnika otroka opogumi, da izrazi svoje občutke. Tako bo verjetno začel razvijati svoje govorne sposobnosti namesto divjih izbruhov. Dajte mu vedeti, da ga razumete, vendar ob tem ostanite mirni.

Trmast otrok

(Foto: iStockphoto)

Trik 3: Osebni pristop

Tudi na ta način boste otroku ponudili možnost vživljanja v čustva. Otroku, ki je govorno močnejši in začenja razumeti, pomaga že preprosta razlaga staršev, kako se počutijo. Na primer: "Zelo nesrečen sem, kadar tako reagiraš."
Starši lahko otroku povedo, da se bodo bolje počutili in da bodo srečnejši, če se bo nehal tako obnašati. Take izjave dajo otroku vedeti, da je treba upoštevati tudi čustva drugih.

Trik 4: Odhod s prisilo

Otroka enostavno odstranite s prizorišča. Odpeljite ali odnesite ga v sobo in mu povejte, da je za njegovo obnašanje najbolje, da je sam. V sobi naj ostane, dokler ne začuti, da je pomirjen in da se lahko pridruži družini. Pomembno je, da otroku poveste, da je dobrodošel v družbi, ko se bo bolje počutil. Vsi namreč komaj čakate, da ga boste spet videli.

Trik 5: Burkež

Uganjajte norčije, poplesujte, pojte, padajte na tla, izvajajte hrupne norčije, skratka kar koli vam pade na pamet. Otroka boste odvrnili od izbruha in ga celo nasmejali.

Trik 6: Šaljivo draženje

Ta trik poizkusite pri otroku, ki ima dobro razvit smisel za humor. Recite mu na primer: "Vidim, da si jezen, zato počni kar koli, samo ne smej se. Usta imej stisnjena in ne dopusti, da bi se začel smejati. Saj ne more biti res! Ali prav vidim? Smejiš se? Ne dovoli svojim ustom, da bi se smejala!"
Prav neverjetno je, kolikokrat lahko to igro uspešno ponavljate.

Otrok z jabolkom

(Foto: iStockphoto)

Trik 7: Preusmeritev pozornosti

Skušajte preusmeriti otrokovo pozornost. Vzemite njegovo najljubšo knjigo in se ponudite, da bi jo prebrali, ali mu prinesite njegovo najljubšo igračko. Če rad slika z vodenimi barvicami, mu jih prinesite. Še posebej mlajši otroci so lahko namreč osredotočeni na eno stvar le za krajši čas, zato ga lahko odvrnete od njegove lastne predstave.
Če vam ne bo uspelo, sedite na tla in se začnite živahno igrati z njegovo igračo. Nobena stvar ne more tako hitro pomiriti otrokove togote kot misel, da se nekdo bolj zabava kot on sam, in to celo z njegovo igračo.

Trik 8: Umik

Včasih ne preostane nič drugega kot umik. Predvsem kadar gre za absurden vzrok, kot je na primer sendvič, razrezan na ne povsem enake dele. Nihče ne bi smel pričakovati, da bodo starši zapravljali čas in trud za take malenkosti. V takih primerih se umaknite v drug prostor, zaprite vrata in počakajte, da se otrok umiri.

Trik 9: Popuščanje

Včasih prav nič ne deluje. Včasih starši tudi začutijo, da je preprosto treba popustiti. Konec koncev niste otrokovi sovražniki, temveč njegovi zagovorniki. Pogosto je interesom obeh strani zadoščeno, če nekdo popusti. Ali je vredno pol ure prenašati kričanje zaradi enega dodatnega piškota?

Kadar imate težave z otrokovim obnašanjem, je zelo pomembno, da ne pozabite, da ste z njim v istem moštvu, čeprav sta majici različnih velikosti.