Šepetanje

(Foto: iStockphoto)

Nikar se ne odzovite preveč burno! Če bo vaša reakcija drugačna kot običajno, bo malčku to še v večje veselje. Otroci so kot suhe gobe, vsrkavajo vse, kar se okrog njih dogaja. Njihov besednjak je že prava zakladnica, zato z veseljem dodajo še kakšno nenavadno besedo, ki jo slišijo mimogrede in povzroči zanimiv izraz na obrazu odraslih ...

Starši

Kletvice ponavadi letijo bolj iz ust očkov kot mamic. Neprimerne besede pa se med seboj razlikujejo. Bolj na udaru so, seveda, tiste bolj moške ali posvojene z Balkana. So pa tudi take, ki naj bi bile bolj “nedolžne", običajno so angleške. Te morda prihajajo tudi iz lepših ust mamic, bratov ali sester. Nekateri starši jih nevede izustijo, otrok pa jih mimogrede shrani v svoji mali glavici.

Primer: Očka tušira svojo hčerkico, ko v kopalnici pride do manjše poplave. Ko očka to opazi, v hipu izusti besedo na k, hčerka pa navdušeno vpraša: “Oči, zakaj je to k?”

Ali pa očka pribija žebelj na steno, se udari po prstu in v eni sapi pokliče vse matere, ki imajo spredaj še čudno in grdo besedo. Otrok se zmede in ne ve, ali je to normalen odziv na bolečino ali se tako reče žeblju, ki noče v steno ...!

Vrtec ni kriv

Vzgojiteljice v vrtcu gotovo ne preklinjajo. O tem ste lahko prepričani. Si pa lahko predstavljate, da je v skupini kratkohlačnikov približno 15 otrok in če vsak od doma prinese eno kletvico, dobimo pravi leksikon kletvic z vseh vetrov. Naj bo nežna deklica ali dominantni deček, kletvice so v obdobju od treh do petih let zakon!

Huda mamica

(Foto: iStockphoto)

Mamica Julija takole opisuje izkušnjo s prvimi grdimi besedami svoje štiriletnice:

Naja je prišla iz vrtca domov. Medtem ko sem pripravljala kosilo, sem jo spraševala, kako se je imela in če so se morda naučili kakšno novo pesmico. Naja je odgovorila, da zna eno lepo novo pesmico. Ko sem jo prosilo, če jo zapoje, je zlezla pod kuhinjsko mizo ter s krasno melodijo opremila paleto grdih besed in kletvic, ki jih kar ni hotelo biti konec. Od šoka sem špagete stresla mimo cedila in ostala brez besed ...

Grde besede v koš?

Ko bo vaš otrok izgovoril prvo kletvico, mu najprej mirno povejte, da so to neprimerne besede in da boste zelo veseli, če jih ne bo ponavljal. Kasneje, če bo z novim besednjakom nadaljeval, skušajte ostati popolnoma mirni in ga enostavno preslišite. Ne reagirajte z jezo, ogorčenjem ali celo s smehom! Verjetno bo še kar ponavljal besedo, saj bo želel videti vaš odziv. Ni lahko zadržati smeha, kadar malček nerodno izreče kakšno kletvico, ki je skozi otroško govorico slišati prav simpatična, a ravno smeh malčku da vedeti, da vas preklinjanje pravzaprav zabava.

Od kod neprimerne besede?

Otroka lahko tudi vprašate, kje je določeno besedo slišal in tako najdete “gnezdo” neprimernih besed. Seveda ne morete vplivati na vse ljudi okrog svojega otroka, lahko pa opozorite bližnje, naj se v njegovi prisotnosti izogibajo neprimernim besedam in izjavam.

Hranilnik

(Foto: iStockphoto)

Kazen za očka in mamico

Ste se zalotili, da oba s partnerjem ne govorita ravno lepo? Ponujamo vam odlično rešitev, kako se boste tega odvadili. S partnerjem pripravita vsak svoj hranilnik in ob vsaki neprimerni besedi drug drugega opozorita ter za kazen za vsako grdo besedo v hranilnik spustita pet evrov! Se strinjate, da se boste hitro odvadili?

Pozornost

Velikokrat otroci neprimerne besede uporabljajo zato, da bi pritegnili pozornost, da bi vas nasmejali ali jezili. Če ste to opazili, otroku pokažite, da lahko vašo pozornost pritegne tudi drugače! Vaša naloga je, da skupaj z otrokom in družino ugotovite, ali je to le obdobje v njegovem življenju, ki bo minilo, ali resnično išče le pozornost odraslih, oziroma tistih, ki jih potrebuje.