Otrok

(Foto: Thinkstock)

Kljub temu da vsako jutro bijete bitko s kričečim otrokom, ki noče nositi kape ali šala, je pomembno, da pozimi pri tem vztrajate. Mnogi starši malčku vsilijo toplo pokrivalo, sami pa hodijo gologlavi naokrog, poleg tega pa še z odpeto jakno, brez puloverja. Bodite hčerki ali sinu dober vzgled in si pokrijte ušesa s trakom, dolge lase skrijte pod baretko, moški pa si lahko omislite toplo čepico ali celo klobuk, ki je letos zelo moderen.

S kapo ohranimo temperaturo

Skozi glavo se izgubi največ telesne toplote, in sicer kar 50 odstotkov, zato je pomembno, da malčka zaščitite z volneno ali krzneno kapo. Večkrat preverite, če mu je lanska dovolj velika, če je ne mara le zato, ker ga utesnjuje. Največje ''upornike'' odpeljite v trgovino in naj si sami izberejo tako, ki si jo bodo z veseljem nataknili na glavo.

Mnogi starši so prepričani, da otroci pozimi ne smejo tekati, ker lahko mrzel zrak škodi dihalom. Strokovnjaki so ugotovili, da se zrak, ki zunaj ''brije'' s temperaturo –10 stopinj C, po petih centimetrih poti skozi nos segreje na 15 stopinj C. V grlu že meri 21 stopinj, v pljučih pa je ogret na 30 stopinj C. Če vas bo malček prosil, da bi se rad podil za žogo, mu to tudi dovolite, samo usta in nos mu prekrijte s šalom. Kajti mraz vseeno povzroča suha usta in draži grlo!

Zimska oblačila

(Foto: Thinkstock)

Je bunda dovolj?

Ne pozabite malčku obleči več plasti oblačil in ne samo ene debele, podložene jakne. Vmesna oblačila naj bodo izolacijska, zunanja pa odporna proti vetru in vodi.

Pomembno je tudi obuvalo, pri tem res ne varčujte, naj bodo malčkove noge vedno na suhem in toplem. Bodite pozorni na podplate zimskih škornjev ali čevljev, naj ne bodo plastični, saj lahko v takem primeru malčkom pri zimskih radostih hitro spodrsne.

Razmislite tudi o tem, ali je vašemu otroku dovolj toplo v copatih, ki jih ima obute v vrtcu ali šoli. Če imajo tanek podplat, če otrok ne nosi termo nogavic, jim kupite podložene s flisom ali krznom. A raje večkrat preverite, če ima sploh mrzle noge, ko pridete ponj, marsikateri otrok se namreč poti v noge in bi imel v toplejših copatih zaradi vročine takoj mokre nogavice.

Deklicam, ki vztrajajo v krilih, poleg debelih hlačnih nogavic ali ''pajkic'' oblecite tudi volnene gamaše. Včasih ste jih zelo težko dobili, danes pa jih prodajajo v vseh trgovinah z otroškimi oblačili ali na tržnici, v prednovoletnem času pa tudi na stojnicah. Mogoče pa lahko gamaše spletete sami. Pobrskajte po omari, morda imate kje ostanke volne, potrebujete še pletilke. Na svetovnem spletu ali v revijah poiščite čim bolj preprosta navodila, kako lahko izpod vaših prstov nastanejo unikatne gamaše. Več barv boste uporabili, z večjim veseljem jih bodo nosile.

Snežak

Otrok naj ima na sebi več plasti oblačil. (Foto: iStockphoto)

Poleg kape, šala, toplih oblačil in obutve so obvezne tudi rokavice, bodisi volnene bodisi nepremočljive, ki bodo zaščitile nežne otroške roke. Za mlajše so seveda najbolj priročni palčniki, večji želijo imeti take, kot jih nosita mamica in očka – za pet prstov. Rokavice ne smejo biti premajhne, če ne bo otroka hitro zeblo v prste. Izberite take, ki zagotavljajo zračnost, udobnost in svobodno gibanje prstov.

Dodatno lahko otroke pozimi zaščitite s kremo za obraz in roke, ki z nanosom ustvari zaščitni sloj pred vetrom in mrazom. Uporabljate lahko tudi tako iz karite masla, mandljevega olja in vitamina E, ki je izdelana prav za suho kožo obraza in rok dojenčkov ter otrok. V žepu bunde naj ima vedno pri sebi balzam za ustnice – razložite mu, da to ni šminka, temveč da z njim prepreči razpokane ustnice.

Ne sprašujte se ves čas, ali je vašemu otroku dovolj toplo, raje za to poskrbite vnaprej. Že doma mu razložite, da mora pri nizkih temperaturah nositi tudi hlačne nogavice, smučarske hlače ali kombinezon, kapo, šal in rokavice. Vseeno ne pretiravajte, bodite pozorni, pod vso ''zaščito'' mu namreč ne sme biti prevroče.