Jezen otrok

(Foto: Profimedia)

Otroci izražajo svoja čustva z vso vnemo in prav je, da jih naučimo, kako reagirati v čustveno težkih situacijah. Prav je, da ste jim v oporo tudi takrat, ko so jezni, ko kričijo na ves glas, ko jokajo, ko jih je sram, ko so ljubosumni ... Situacij, katerim so izpostavljeni, je nešteto, nešteto je tudi reakcij in zavedamo se, da se pogosto sprašujete, kako boste kos vsem takšnim izzivom starševstva.

Otroci tako kot tudi odrasli ne morejo biti prešerne volje 365 dni v letu in prav je, da jim dovolite, da negativna čustva tudi izrazijo, ko se kaj ne odvija po njihovem načrtu. Včasih pa se v kočljivih situacijah ne znajdejo, zato ste tu vi, da jim pokažete pravo pot.

Alenka Lanz

Alenka Lanz, družinska terapevtka (Foto: osebni arhiv)

Alenka Lanz, zakonska in družinska terapevtka, se je pridružila našemu majhnemu, a izjemno pomembnemu projektu za naše otroke na Bibaleze.si v tednu otroka, od 1. do 7. 10.  V tem obdobju želimo spregovoriti na glas o PETIH negativnih čustvih pri otroku, kako se kažejo, kdaj izbruhnejo, kakšni so tisti prvi znaki, na katere moramo biti pozorni, kako reagirati v določenih situacijah, kako otroka naučiti, da se spopade z njimi.

''Veliko ljudi uporablja izraz negativna čustva, vendar bolj pravilen bi bil, da se čustva (grobo) delijo na prijetna in neprijetna. Tudi strah, jeza, sram, torej čustva, za katere ljudje mislijo, da so samo negativna, znotraj sebe skrivajo tudi pozitivne funkcije (strah varuje, zaradi jeze se lahko zaščitimo, zaradi sramu lažje upoštevamo družbene norme, zdrava krivda nam pomaga, da se opravičimo in krivico popravimo, itd). Vprašanje je samo, ali se naše telo ob tem čustvu počuti prijetno ali ne.''

Jeza

Terapevtka nam je pojasnila, kdaj je otrok najbolj jezen, kako prepoznamo izbruh. Kdaj je skrajni čas, da se mešamo v takšno čustvovanje? Razložila je, kako naj otroka naučimo, da jeza ne preide v nasilje in kakšne so starševske najpogostejše napake.

Vse si lahko preberete TUKAJ.

Sram

Dotaknili smo se teme, ki prikaže otroka v situacijah, ko ga je sram pred neznanci, biti v središču pozornosti. Obstajajo zelo prepoznavni znaki, na katere lahko kot starši reagirate, kajti če boste to spregledali, bo imel kasneje v odrasli dobi težave na številnih področjih. Kaj pa sploh lahko storite?

Vse si lahko preberete TUKAJ.

Ljubosumje

Ljubosumje se najprej pojavi, ko otrok zasliši, da ne bo več edinec. Kako naj starši pripravimo otroka na prihod novega člana? Odgovor nam je pomagala poiskati Alenka Lanz, ki nam je tudi pojasnila, zakaj prihaja med sorojenci do ljubosumja, ali se počutijo prikrajšani za starševsko ljubezen. Sploh obstaja zdrava mera ljubosumja? Izpostavili smo tudi ljubosumje med sovrstniki, kako naj sploh reagiramo, če si naš otrok želi boljše teniske, igrače, ker jih ima njegov prijatelj.

Vse si lahko preberete TUKAJ.

Žalost

Nobena mama, noben oče si ne želi, da bi bil njegov otrok žalosten, toda sprašujemo se, ali je prav, da otroka venomer ščitimo pred žalovanjem. Ko so otroci žalostni, po navadi jokajo. Moramo starši prepovedati 'jokcanje'? Terapevtka je podala zanimive ugotovitve o tem in dodaja, kako lahko prepoznamo, da je otrok žalosten, če ti znaki niso tako očitni. Skupaj se lahko podučimo o tem, kako pravzaprav naučiti otroka, da se sooči z žalostnimi občutki.  In zavedati se moramo, če jih zatira, so posledice v odrasli dobi negativne.

Vse si lahko preberete TUKAJ.

Žalosten otrok

(Foto: Profimedia)

Strah

Družinska terapevtka Alenka Laz je pojasnila, česa vse je otroke strah in kdaj se začnejo bati. Kaj pa takrat, ko vemo, da ga je nečesa strah, pa nam noče povedati? Kako lahko 'izvrtamo' iz njega resnico? S koristnimi nasveti se boste naučili, kako pomagati otroku, da premaga strah, obenem pa boste opozorjeni, česa nikakor ne smete nikoli v takšnih situacijah početi. Dotaknili se bomo tudi tega, da včasih pa je vas nečesa strah in to vaš otrok ponotranji. Morajo starši biti vedno pogumni?

Vse si lahko preberete TUKAJ.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.