Lonček za pisala

Da bo vašo mizo krasil takšen lonček za pisala, potrebujete tulec ali jogurtov lonček. (Foto: osebni arhiv)

Bistvo prostega časa je, da ga preživite kakovostno, predvsem pa, da takrat delate stvari, ki veselijo tako vas, še bolj pa vašega malčka. Če se ozrete po kuhinji, boste našli več kot dovolj pripomočkov, ki jih lahko uporabite za popoldansko ustvarjanje. Preden se lotite dela, zaščitite delovno površino, nadenite vsem ustvarjalcem predpasnik in razporedite po mizi barvice, flomastre, časopisni papir, barvasti papir ... Potem naj vaš najmlajši izbere kaseto ali zgoščenko z glasbo in naj se ustvarjanje prične!

Jogurtovi lončki, lončki od pudingov

Iz jogurtovih lončkov lahko naredite pisane ropotuljice. Za eno ropotuljico boste potrebovali dva jogurtova ali pudingova lončka. V enega vsujte pest riža, graha ali fižola, lahko pa tudi kamenčke. Nato zlepite lončka skupaj, nastalo ropotuljico pa oblepite z barvastim papirjem, prtičkom, časopisom ali pa samo belim papirjem, ki ga nato pobarvajte ali porišite. Na enak način lahko naredite tudi lampijončke, le da vam v lončke ni treba dati ničesar. Vrvico, s katero boste prevezali lonček, da vam bo visel s stropa, boste najlažje 'vdelali' v lonček – še preden boste lončka zlepili skupaj, naredite v enega luknjico in vdenite skoznjo vrvico. Nato naredite debelejši vozel, ki se bo znotraj lončka zataknil.

Ste kdaj telefonirali z lončki? Za telefon boste potrebovali dva jogurtova lončka, lahko pa tudi papirnata ali pločevinki. V dno vsakega naredite luknjico, skozi katero vdenite dolgo vrvico, ki jo zavežite v debelejši vozel, tako da bo zaprl luknjico. Telefonska povezava je odvisna od debeline vrvice in materiala 'slušalk'.

Različni lončki so odlični tudi za izdelovanje snežink. Lonček do njegovega dna razrešite na dober centimeter debele trakove, dno pa spodvihajte, da bodo kraki lepo stali. Snežinke obesite na vrvico, da bodo visele s stropa, ali pa jih nalepite na okno.

Škatlice

Zelo uporabne so škatlice od čajev, zdravil in kozmetičnih izdelkov. Iz njih lahko naredite prevozna sredstva (vlak, avtomobil, avtobus) ali pa jih več zlepite skupaj in naredite hišo. Če boste izdelovali npr. vlak, potrebujete več škatlic (odvisno od tega, koliko vagonov boste naredili), ki jih zavijete v barvast papir. Za okna uporabite črnega, za kolesa pa iz kartona izrežite enakomerne črne kroge, ki jih potem prilepite na škatlice.

Odlične so tudi škatlice topljenega sira. Ker so okrogle, lahko izdelate obraze – naj vsak obraz vaše družine dobi svojo podobo še v kartonasti obliki: škatlico pobarvajte, narišite oči, usta, nos (ali jih izrežite iz barvastega papirja), za lase pa uporabite ostanke kakšnega blaga ali volno.

Otroci ustvarjajo v vrtcu

Bistvo prostega časa je, da ga preživite kakvostno, predvsem pa, da takrat delate stvari, ki veselijo tako vas, še bolj pa vašega malčka. Zato pustite domišljiji prosto pot! (Foto: iStockphoto)

Makaroni, riž, suh grah in fižol

Iz makaronov lahko oblikujete čudovit nakit. Makarone (peresnike, metuljčke) popršite z barvastimi spreji, če pa imate doma barve za steklo ali keramiko, še toliko bolje. Pobarvajte vsak makaron z drugo barvo in počakajte, da se vsi posušijo. Nato jih nanizajte na poljubno dolgo vrvico, laks ali kos elastike – odvisno, ali želite izdelati ogrlico ali zapestnico.

Riž, suh grah in fižol so odlični za izdelovanje ropotuljic. Potrebovali boste dva jogurtova lončka. V enega vsujte za pest riža, graha ali fižola, nato pa ju zlepite skupaj. Nastalo ropotuljico nato oblepite z barvastim papirjem, prtičkom, časopisom ali belim papirjem, ki ga nato pobarvajte ali porišite. Pustite domišljiji prosto pot!

Tulci od papirnatih brisač

Tulci, ki vam ostanejo od papirnatih brisač ali straniščnega papirja, so odlični za izdelovanje živali. Tulec postavite pokonci in nanj prilepite kljunček, krilca in greben, narišite oči in dobili ste pravega petelinčka.

Če boste dva tulca zlepili skupaj, boste dobili daljnogled, ki ga potem prevežite še s tako dolgo vrvico, da ga boste lahko nosili za vratom, kot pravega. Če pa imate tulcev več, naredite torto! Tulce prej čim bolj pisano pobarvajte ali ovijte v pisan papir. Nato jih zlepite skupaj in oblikujte v krog, ki ga nadgrajujete z vedno manjšim v poljubno visoko torto.

Barvni papir

Namesto barvaste pipirja uporabite reklamni papir, časopis ali bel papir, ki ga pobarvajte in porišite. (Foto: Stock Exchange )

Tulec iz straniščnega papirja je odličen za izdelavo lončka za shranjevanje svinčnikov. Iz kartona izrežite tako velik krog, kot je premer tulca. Nato ga po robu namažite z lepilom in nanj postavite tulec, da dobite dno. Ko se bo dno prilepilo na tulec, se lotite pisanega ustvarjanja – na tulec lahko prilepite pobarvane makarone, ga obvežete s pisanimi traki, prelepite z nalepkami ali kakšnimi sličicami iz reklamnega gradiva ali starih revij. Lahko pa skupaj zlepite tri tulce in jih imate za shranjevanje svinčnikov, flomastrov in barvic, če pa boste enega razrezali na pol (polovica višine v primerjavi z drugima dvema), boste dobili prostorček za radirko in šilček.

Škatla za jajca

Škatlo za jajca jajca imate najbrž skoraj vedno doma. Z malo spretnosti in dobre volje pa jo lahko spremenite v dragoceno škatlo za nakit ali drobne pisarniške predmete. Potrebujete škatlo za jajca, tempera barve, čopič ali lepilo in kolaž papir. Najprej pobarvajte zunanjost, nato pa nanjo nalepite različne vzorce, izrezane iz kolaž papirja. Pobarvajte tudi notranjost škatle.

Stekleničke, kozarčki

Iz stekleničk, ki vam ostanejo od kakšnega soka, ali kozarčkov za vlaganje lahko izdelate čudovite vaze, kozarčke pa porabite tudi za shranjevanje barvic in svinčnikov. Če imate doma barve za steklo, uporabite te, sicer pa lahko lončke namažete z lepilom in oblepite s prtički ali barvastim papirjev. Okrasite jih s pisanimi makarončki, barvastimi trakovi ali bleščicami.

Kako pa vi ustvarjate z vašim malčkom?

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na